Πότε ξεκινά το φθινόπωρο στο Βόρειο Ημισφαίριο; Ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι το φθινόπωρο ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου, στην πραγματικότητα οι εποχές υπολογίζονται με βάση τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες – δείκτες του ταξιδιού της Γης γύρω από τον ήλιο.
Φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία συμβαίνει τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στις 2:19 μ.μ. EDT (18:19 UTC), και φέρνει περίπου ίση μέρα και ίση νύχτα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Βόρεια του ισημερινού, ήταν καλοκαίρι, με περισσότερες ώρες φωτός μέσα στο 24ωρο, επομένως η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου.
Νότια του ισημερινού, ήταν χειμώνας, με περισσότερο σκοτάδι παρά φως της ημέρας, επομένως η ισημερία φέρνει την άνοιξη.
Η λέξη «ισημερία» προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «aequus» (ίσο) και «nox» (νύχτα).
Στο Βόρειο Ημισφαίριο θα έχουμε φθινόπωρο μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο — τη μικρότερη ημέρα του έτους — στις 21 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό, οι ημέρες θα μεγαλώνουν με έναν σταθερό ρυθμό με την επόμενη ισημερία να προαναγγέλλει την άφιξη της άνοιξης στις 20 Μαρτίου 2026.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τα μηνύματα Δένδια στο 1ο «The India-Eu Forum» στην Ινδία
- Είδος πολυτελείας το κρέας με αύξηση τιμής πάνω από 13% σε σχέση με πέρυσι – Απλησίαστο το μοσχαρίσιο
- Η Οδησσός στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας
- Η Εσθονία εισήγαγε περισσότερες απαγορεύσεις εισόδου σε Ρώσους που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία
- Στρατηγικό άνοιγμα του Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική αγορά της Ινδίας
- Κρεμλίνο για ουκρανικό: «Σύντομα ο τρίτος κύκλος διαπραγματεύσεων»
- Πυκνή ομίχλη καλύπτει τη Θεσσαλονίκη: Μικρές καθυστερήσεις στο «Μακεδονία»
- H Σαρλίζ Θερόν έστειλε μήνυμα…ειρήνης εμπνευσμένο από τον Μαντέλα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, vid
- Τα μηνύματα Λαγκάρντ για τα επιτόκια και το ευρώ – Τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες
- Θεσσαλονίκη: Στις 230 αυξήθηκαν οι προσαγωγές για τα σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ









