Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τον Τελωνιακό Κώδικα – το οποίο περιέχει φορολογικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, τις ρυθμίσεις για τη μεταφορά των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ από την ανεξάρτητη Αρχή – καθώς και η τροπολογία για τον μηδενισμό των χρεώσεων στις συναλλαγές από τα ΑΤΜ.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει. Την τροπολογία υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
«Μετά από πάνω από είκοσι χρόνια γίνεται μια πάρα πολύ ουσιαστική ανανέωση στο θεσμικό λογισμικό, το οποίο αφορά τη λειτουργία των τελωνείων» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης και αναφέρθηκε στον πυρήνα των αλλαγών και στον εκσυγχρονισμό με μεταρρυθμιστικό πρόσημο του νέου Τελωνειακού Κώδικα.
Επισήμανε δε, ότι αυτό συνδέεται και με πράγματα τα οποία συζητούνται σε εθνικό αλλά διεθνές επίπεδο περί δασμών, όπου όλη η διαπραγμάτευση που διεξάγεται ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες ακουμπά πυρηνικά το θέμα των τελωνείων.
Εξήγησε ότι ήδη με το υφιστάμενο επίπεδο δασμών το οποίο βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 12,7% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού συνολικά προέρχεται από έσοδα από δασμούς, τα δε έσοδα από δασμούς κατά τα τρία τέταρτα πηγαίνουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και κατά το ένα τέταρτο πηγαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η ρύθμιση για ΑΤΜ
Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι το υπουργείο εισήγαγε «μια σημαντική αλλαγή που οι πολίτες περίμεναν καιρό, η οποία έχει συζητηθεί εκτενώς τις τελευταίες ημέρες», όπως αυτή που θέτει το τέλος στις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, οι οποίες επιβάλλονταν μέχρι χθες ακόμη και σε απλές διατραπεζικές πράξεις, όπως αυτές στα ΑΤΜ.
«Γενικά διαφωνούμε σταθερά με τις υπερβάλλουσες χρεώσεις στους καταναλωτές που μπορεί να υιοθετούνται από πλευράς της αγοράς. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να τερματιστούν στο όνομα πάνω απ’ όλα του αλληλοσεβασμού και της εμπιστοσύνης, που είναι και το σημαντικότερο άυλο κεφάλαιο που πρέπει να ρέει και να διαχέεται μέσα στην κοινωνία» παρατήρησε ο υπουργός και επανέλαβε τα στοιχεία της ρύθμισης.
Σύμφωνα με αυτή:
Κατοχυρώνονται οι μηδενικές χρεώσεις για τους πελάτες των τραπεζών, μηδενίζονται οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες μεταξύ τους (όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης) ειδικά όταν μετέχουν στο ψηφιακό τραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, και καθιερώνεται εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για χρεώσεις τρίτων παρόχων.
Επίσης, όταν μία τράπεζα έχει μετοχική σύνθεση με τρίτους παρόχους, τότε ο τρίτος πάροχος θα αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας σαν να είναι η ίδια η τράπεζα, άρα με μηδενική χρέωση.
Με άλλα λόγια δεν θα μπορεί ο τρίτος πάροχος να χρεώσει τον πολίτη στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ αρχείου: Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ζαχαριάδης: Η ΝΔ, αντί να καλέσει τους γαλάζιους κλέφτες, κάλεσε δύο πεθαμένους να καταθέσουν στην Εξεταστική
- Τι δήλωσε ο Τσιάρας για τις πληρωμές των αγροτών
- Πάτρα: Σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 11,85% για τον Οργανισμό Λιμένος το α’ εξάμηνο του 2025
- Ο Τραμπ μπέρδεψε την Αρμενία με την… Αλβανία, video
- Υπ. Μετανάστευσης: Δεν ανεστάλη επ’ αόριστον η έκδοση απορριπτικών αποφάσεων από πλευράς Υπηρεσίας Ασύλου
- Αεροδιακομιδή 50χρονης τετραπληγικής από τη Γερμανία – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κατερίνης
- Πιερρακάκης: «Να απλοποιήσουμε τις δημόσιες συμβάσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη»
- Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν πέρασμα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία
- Βουλή – Τέμπη: Κληρώθηκαν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Καραμανλή
- Επιδόματα: Τελευταία μέρα πληρωμών σήμερα για μία σειρά από ενισχύσεις