Πρόκειται για το νέο σύστημα βυθιζόμενων υδραυλικών μπαρών, στο πλαίσιο του έργου «Έξυπνο σύστημα πρόσβασης στο ενετικό λιμάνι Χανίων», το οποίο εγκαταστάθηκε σε 11 στρατηγικά σημεία περιμετρικά της Παλιάς Πόλης, με σκοπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυκλοφορίας και την προστασία του οικιστικού ιστού από την άναρχη διέλευση οχημάτων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα προβλεπόμενα σημεία κατά τους προηγούμενους μήνες, το σύστημα είναι πλέον πλήρως εγκατεστημένο και τίθεται επίσημα σε λειτουργία από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025.
Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, η ενεργοποίηση του συστήματος, θα αποτρέπει την είσοδο μη εξουσιοδοτημένων οχημάτων στην Παλιά Πόλη, πλην του ισχύοντος ωραρίου τροφοδοσίας (07:00 – 09:00 π.μ.) ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση οχημάτων ασφαλείας μέσω συστήματος αυτόματης αναγνώρισης. Τα σημεία εγκατάστασης των βυθιζόμενων μπαρών είναι: “Οδός Χάληδων (συμβολή με Χατζημιχάλη Γιάνναρη) / Οδός Μουσούρων (συμβολή με Χατζημιχάλη Γιάνναρη) / Οδός Ποτιέ (συμβολή με Σήφακα) / Πλατεία 1821 (Σπλάντζια- συμβολή με Δασκαλογιάννη) / Οδός Αρχολέων (συμβολή με Καλλεργών) / Οδός Ανδρογαίω (συμβολή με Καλλεργών) / Οδός Δευκαλίωνος (ύψος Σωματείου Ερασιτεχνών Αλιέων) / Οδός Ντουνόπαππα (2ο Δημοτικό Σχολείο – συμβολή με Μελετίου Πηγά) / Οδός Πόρτου (συμβολή με Μελετίου Πηγά) / Οδός Θεοτοκοπούλου (συμβολή με Πλατεία Τάλω) / Φιρκάς (τέρμα Πλατείας Τάλω- συμβολή με Κουντουριώτη)”.
Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι από πλευράς του δήμου, “η υλοποίηση του έργου εντάσσεται στις στοχευμένες ενέργειες του δήμου Χανίων για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, με σκοπό την αναβάθμιση των συνθηκών πρόσβασης, την προστασία του ιστορικού χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών”. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές που είναι το λιμεναρχείο Χανίων, ο πρώτος λιμενικός σταθμός Χανίων με τηλέφωνο 28210 98888 και η τροχαία Χανίων με τηλέφωνο 2821 0 28758.
Οι εργασίες εντάσσονται στο έργο «Έξυπνο σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων» στο πλαίσιο της Α/Α2 Σύμβασης «Δράσεις έξυπνης πόλης στους τομείς Βιώσιμης Κινητικότητας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δήμου Χανίων» του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον», με χρηματοδότηση ύψους 313.226 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Λαμπαθάκης / photo: intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μετά τις προβοκάτσιες, το ΝΑΤΟ απειλεί τον Πούτιν με το Άρθρο 5
- Οι Νορβηγοί… «θυμήθηκαν» πως η Ρωσία έχει παραβιάσει τρεις φορές τον εναέριο χώρο τους το 2025
- Η στιγμή που ο Τραμπ «ακύρωσε» ρεπόρτερ του CNN: «Είστε Fake News», video
- Αμερικανικό LNG και πυρηνικοί αντιδραστήρες στην ατζέντα των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ
- Φλωρίδη για Τέμπη: «Απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών»
- Κρεμλίνο: Δεν έχουμε καμία σχέση με τις πτήσεις drones πάνω από ευρωπαϊκό αεροδρόμιο
- Δήμας: Παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης
- Διεθνής περίγελος! «Καψόνι» του Τραμπ στον Μακρόν: Τον σταμάτησε η αστυνομία, video
- Άσκηση “Παρμενίων – 2025”: Την 1η Οκτωβρίου θα ηχήσουν σειρήνες και καμπάνες εκκλησιών
- Τραγωδία σε χωριό των Χανίων: 78χρονη βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά στο σπίτι της
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΟΡΜΟΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΥΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ
