Το ποσό είναι πολύ υψηλότερο από την τιμή εκτίμησης των 50.000-70.000 αγγλικών λιρών που ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Bonhams.
Η ελαιογραφία ζωγραφίστηκε το 1931 από τη Βρετανο-Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Κλερ Λέιτον όταν ο Γκάντι επισκέφθηκε το Λονδίνο.
Στην περιγραφή του πορτρέτου αναφέρεται ότι ο πίνακας θεωρείται ότι είναι το μοναδικό πορτρέτο, ελαιογραφία για το οποίο ο Γκάντι πόζαρε.
Ο Μαχάτμα Γκάντι ηγήθηκε ενός μη βίαιου κινήματος αντίστασης κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία και οι διδασκαλίες του έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι Ινδοί τον λατρεύουν ως τον «πατέρα του έθνους».
Η καλλιτέχνιδα Κλερ Λέιτον γνωρίστηκε με τον Μαχάτμα Γκάντι όταν εκείνος επισκέφθηκε το Λονδίνο για τη δεύτερη διάσκεψη της Στρογγυλής Τραπέζης, η οποία πραγματοποιήθηκε για να συζητηθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την Ινδία και να αντιμετωπιστούν τα αιτήματά της για αυτοκυριαρχία.
Η Λέιτον ήταν μία από τις λίγες καλλιτέχνιδες που έγιναν δεκτές στο γραφείο του και της δόθηκε η ευκαιρία να καθίσει μαζί του πολλές φορές για να σκιτσάρει και να ζωγραφίσει την εικόνα του.
Τον Νοέμβριο του 1931, η Κλερ Λέιτον παρουσίασε το πορτρέτο του Γκάντι σε μια έκθεση στη Γκαλερί Albany του Λονδίνου. Η δημοσιογράφος Γουίνιφρεντ Χόλτμπι, φίλη της καλλιτέχνιδας, παρευρέθηκε στα εγκαίνια και έγραψε για την εκδήλωση στην εβδομαδιαία στήλη της για το περιοδικό των συνδικάτων The Schoolmistress (26 Νοεμβρίου 1931).
Η Χόλτμπι σχολίασε την ικανότητα της Λέιτον να αποτυπώσει το χιούμορ, την ανθρωπιά, την προσωπική απλότητα και την πνευματική λεπτότητα του Γκάντι σε αυτό το συγκεκριμένο πορτρέτο, αναφέρεται στην περιγραφή του οίκου Bonhams.
Το έργο παρέμεινε στη συλλογή της καλλιτέχνιδας μέχρι τον θάνατό της το 1989 στις ΗΠΑ, η οποία κληροδοτήθηκε στην οικογένειά της.
Ο οίκος Bonhams δεν ανέφερε ποιος αγόρασε τον πίνακα και δεν είναι σαφές εάν θα εκτεθεί.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γυναίκα από το Κολοράντο κατέγραψε βίντεο με σπάνιο ανεμοστρόβιλο χιονιού
- Αποκριάτικη παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας από το ΕΕΑ και τον Δήμο Αθηναίων στις 22/2
- Χρ. Δήμας: Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία λόγω «Daniel» και «Elias»
- Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν
- Τραμ: Τροποποιούνται τα δρομολόγια το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου λόγω έργων
- Βρετανία: Έφοδοι της αστυνομίας σε σπίτια στο πλαίσιο ερευνών των σχέσεων του Πίτερ Μάντελσον με τον Έπσταϊν
- Γ. Στουρνάρας: Δεν επηρεάζει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής η ανατίμηση του ευρώ
- Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι διεξήγαγε μυστικές πυρηνικές δοκιμές
- Ινδία: Στους 23 οι νεκροί από την έκρηξη σε παράνομο ανθρακωρυχείο της Μεγαλάγια
- Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να “συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους”, σύμφωνα με το Ιράν
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΔΗΜΑΣ
ΤΡΑΜ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΥΛΟΓΙΑ
HELLENIC TRAIN
ΕΥΛΟΓΙΑ
ΜΕΤΡΟ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ









