“Αυτή τη νύχτα, εργαστήκαμε εντατικά (…) για να ολοκληρώσουμε το έργο να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά”, αλλά “προς το παρόν, παραμένει ενεργή”, σημείωσε η πυροσβεστική υπηρεσία σε ανάρτησή της στο X, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποίησε “τεχνικούς χειρισμούς” στις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.
Στο μεταξύ “διατηρείται ο περιορισμός στα σπίτια”, πρόσθεσε.
Η εντολή να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς αυτής, που ξέσπασε τη Δευτέρα κοντά στην Ταραγόνα, αφορά συνολικά περίπου 18.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Εξάλλου εντελώς κλειστές στην κυκλοφορία παραμένουν τέσσερις οδικές αρτηρίες.
Σύμφωνα με τους δασικούς φορείς της Καταλονίας, η έκταση που καήκε λόγω της πυρκαγιάς αυτής φτάνει πλέον τα 32.000 στρέμματα, τα 11.250 από τα οποία στο φυσικό πάρκο Ελς Πορτς στο Παούλς.
Εδώ και μέρες η Ισπανία αντιμετωπίζει θερμοκρασίες καύσωνα, που έχουν ξεράνει τη βλάστηση και αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών.
Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), η Ισπανία έζησε τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με μέση θερμοκρασία 23,6° Κελσίου.
Η μετεωρολογική υπηρεσία υπογράμμισε ότι η συχνότητα των επεισοδίων καύσωνα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ισπανία.
Το 2022, 3 εκατομμύρια στρέμματα καταστράφηκαν από πάνω από 500 πυρκαγιές στη χώρα, αριθμός ρεκόρ στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis). Το 2024, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σαφώς στα περίπου 420.000 στρέμματα.
Πριν από μερικές ημέρες, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης δήλωσε ότι αναμένει ένα “πολύ δύσκολο” καλοκαίρι στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών.
Uncontrolled Wildfire Sweeps Through Catalonia, Spain.
— Weather Monitor (@WeatherMonitors) July 8, 2025
A massive wildfire that began in Paüls has now crossed the Ebro River and reached Tivenys.
Over 1,500 hectares of land have been scorched, and the fire remains uncontained.
Residents have been confined in multiple towns,… pic.twitter.com/NGLw6HFn5V
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την αξία του παγκόσμιου εμπορίου κατά σχεδόν 40% έως το 2040»
- «Μέλος του ISIS» δήλωνε ο 32χρονος αλλοδαπός που επιτέθηκε σε γυναίκες και συνδέεται με εμπρησμούς
- Ισραήλ κατά Ε.Ε.: Αν βάλετε κυρώσεις θα «απαντήσουμε κατάλληλα»
- Τα… αγγλικά του Ερντογάν μπροστά σε Νιγηριανό που παίζει με τη φανέλα της Τουρκίας, video
- Ρώσοι γιατροί μετακίνησαν με τα χέρια τους ΙΧ που εμπόδιζε ασθενοφόρο, video
- Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 2 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
- Θεσσαλία: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
- Αεροψεκασμοί και τροποποίηση καιρού: Νέος χαμός στις ΗΠΑ για όσα επί χρόνια έλεγε ο Λιακόπουλος, video
- Λαβρόφ: Οι λεγόμενες «ειρηνευτικές δυνάμεις» θα είναι νόμιμος στόχος του στρατού μας, video
- Viral η αμήχανη στιγμή κατά την τελετή υποδοχής του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, video