Πόσοι δεν ξέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)! Στην Ελλάδα μάθαμε την τρόικα, η οποία αποτελείτο από το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρακολουθούσαν τους όρους εφαρμογής των μνημονίων. Πλέον όμως τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες προκλήσεις ή να προσαρμοστούν στο τρέχον γεωπολιτικό τοπίο.
«Θα πρέπει να καταστεί σαφές στους θεσμούς του Μπρέτον Γουντς ότι είναι αδύνατο να επιμείνουν στις παλιομοδίτικες πρακτικές χρηματοδότησης στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών και κλιματικών (σ.σ. διεθνιστική ρητορική) αλλαγών», δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα στο περιθώριο της 10ης συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το ότι η δήλωση έγινε στο πλαίσιο των BRICS αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο οργανισμός που περιλάμβανε αρχικά την Ρωσία, την Κίνα, την Βραζιλία, την Νότια Αφρική και την Ινδία, αλλά έχοντας πλέον στις τάξεις του όλο και περισσότερες χώρες, έχει σκοπό να αλλάξει τον πλανήτη και να αντικαταστήσει τα διεθνιστικά όργανα.
Η NDB διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην δημιουργία νέων μορφών επενδύσεων, μεταξύ άλλων προς όφελος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα. Αποδεικνύει ότι μια μεταρρυθμισμένη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι βιώσιμη και ότι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι εφικτό, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η Εθνική Τράπεζα Αναπτύξεων (NDB) ιδρύθηκε από τις χώρες των BRICS και συμφωνήθηκε πολιτικά στην σύνοδο κορυφής του Ντέρμπαν στην Νότια Αφρική το 2013. Η συμφωνία χρηματοδότησης της τράπεζας υπογράφηκε στνη Φορταλέζα της Βραζιλίας το 2014 και άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2015. Η κύρια αποστολή της τράπεζας είναι, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση έργων υποδομών.
Η 17η σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο από τις 6 έως τις 7 Ιουλίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει στην ολομέλεια της συνόδου κορυφής των BRICS μέσω βιντεοκλήσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα παραστεί αυτοπροσώπως στην σύνοδο κορυφής στην Βραζιλία.
Δεν αποκλείεται σύντομα θεσμοί που ήταν της μόδας στην Ελλάδα, όπως το ΔΝΤ, να αποτελέσουν παρελθόν ή απλά να υποβαθμιστεί ο ρόλος τους.
Με πληροφορίες από Sputnik, photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η νέα παγκόσμια τάση! «Πυρετώδεις» διεργασίες στο παρασκήνιο
- Βίντεο με τη φρεγάτα «Κίμων να μπαίνει σε ελληνικά νερά – «Το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού καταπλέει»
- Το Ιράν παρουσιάζεται έτοιμο να απαντήσει “με αποφασιστικότητα” στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ
- Θ. Παπαϊωάννου: 16.739 οι συνολικές θέσεις που θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ για το 2026
- Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2026
- Και η Βρετανία απομακρύνει μέρος του προσωπικού της από την αεροπορική βάση του Κατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα
- Το πρώτο ξενοδοχείο στη Σελήνη ξεκίνησε να δέχεται κρατήσεις – Το αστρονομικό ποσό της προκαταβολής
- Γάζα: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έναρξη της “δεύτερης φάσης” του σχεδίου τους
- ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το 2026
- Στ. Καλαφάτης: Δεν είμαστε απλοί καταναλωτές της AI, φιλοδοξούμε να είμαστε αρχιτέκτονές της









