«Ξέρετε πόσα είναι τα κράτη τα οποία έχουνε θαλάσσια σύνορα σήμερα στη Μεσόγειο; Είναι 21 κράτη. Όλα τα κράτη αυτά προβάλλουν αξιώσεις θαλάσσιων ζωνών. Εμείς, και θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής, θα κατοχυρώνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών στο πεδίο, όπως μας επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Αλλά, προσέξτε, όταν το πράττουμε, όπως το πράξαμε με το θαλάσσιο χωροταξικό, το οποίο ήταν υπερήμερο, με τα θαλάσσια πάρκα που ήταν υπερημέρα, με την Chevron και την Exxon που ήταν υπερήμερη, όταν τα πράττουμε αυτά, θα περιμένουμε τις αντιδράσεις. Και σεβόμαστε τις αντιδράσεις. Και απέναντι στις αντιδράσεις, εμείς προβάλλουμε το Διεθνές Δίκαιο. Και ειδικά με τη Λιβύη, βεβαίως, και είμαστε σε διάθεση να συζητήσουμε, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, διότι έχει αντικείμενες ακτές σε σχέση με την Ελλάδα».
Απευθυνόμενος, δε, στον ερωτώντα βουλευτή, επεσήμανε: «Αλλά ως εδώ η υποκρισία. Όταν ασκούμε στο πεδίο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας εγκαλείτε για τις αντιδράσεις των άλλων, που αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι εμείς δεν φοβόμαστε. Και όταν κατά τη γνώμη σας δεν ασκούμε αυτά τα δικαιώματα, μας εγκαλείτε ότι είμαστε εφεκτικοί. Αποφασίστε. Θέλετε να τα ασκούμε ή δεν θέλετε να τα ασκούμε; Και όταν τα ασκούμε, που εμείς πάντα θα τα ασκούμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το εθνικό συμφέρον, θα περιμένετε και αντιδράσεις. Αλλά στις αντιδράσεις αυτές εμείς, ουδέποτε μα ουδέποτε, θα είμαστε με οποιονδήποτε τρόπο, διστακτικοί».
Από την πλευρά του, ο κ. Χουρδάκης σημείωσε ότι εάν ο υπουργός είναι «χαρούμενος, με το ότι η Λιβύη, για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που συμφωνούμε όλοι ότι είναι παράνομο, διαμαρτύρεται, που τώρα δώσαμε δύο οικόπεδα, πρέπει να αναρωτηθείτε, τι άλλο πρέπει να κάνουμε, για να μην έχουμε από παντού σφαλιάρες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη νέα ειδικότητα «Τεχνίτης Βιομηχανικών Αυτοματισμών» στα Γρεβενά
- ΥΠΟΙΚ: Οι 83 φόροι που μειώθηκαν από το 2019 ως σήμερα
- Ένα απίστευτο μωρό μόλις 5 μηνών έκανε θραύση για τα πολύ πλούσια μαλλιά του! vid
- Αριστερός σχολιαστής πολέμιος του Τσάρλι Κερκ κλαίει με λυγμούς για τον θάνατό του,vid
- ΑΠΘ: Διεθνές συνέδριο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την πολυγλωσσία σε παιδιά, στις 19-20/9
- Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ασκούντα χρέη ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης
- Ο Λίαμ Νίσον παραγωγός της ταινίας «The Lost Children of Τuam» για το σκάνδαλο με τον ομαδικό τάφο βρεφών στην Ιρλανδία
- Νέα συνάντηση Τουρκίας-Ιταλίας για την Αν. Μεσόγειο – Απούσα η Ελλάδα
- Έτσι θα μοιάζει ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Doctor Doom στο Avengers: Doomsday!
- Ο… πρίγκιπας Χάρι επισκέπτεται την Ουκρανία