Η εικόνα του επενδυτή των προηγούμενων δεκαετιών αλλάζει ριζικά. Εκεί όπου άλλοτε κυριαρχούσαν αυστηρά επαγγελματικά περιβάλλοντα, συμβουλευτική υποστήριξη και πολυετής εμπειρία, σήμερα η επενδυτική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από άμεση πρόσβαση, ψηφιακά εργαλεία, και συμμετοχή σε δυναμικά, διασυνδεδεμένα οικοσυστήματα.
«Οι επενδύσεις παλαιότερα θεωρούνταν υπόθεση “ώριμων” προσώπων με τραπεζικές διασυνδέσεις και πολυετή σταδιοδρομία. Πλέον, η συμμετοχή στις αγορές έχει εκδημοκρατιστεί δραματικά. Η τεχνολογία άνοιξε τις πύλες», δηλώνει ο Νικόλαος Κωλέττης, Πολιτικός Επιστήμονας MSc, Αναλυτής Ψηφιακών Αγορών και Ιδρυτής της EWC Investments.
Η άνοδος ψηφιακών των πλατφορμών αλλά και κοινότητες στο TikTok, YouTube και forums όπως το Reddit, έχουν επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει «επενδυτής». Η ένταξη στο επενδυτικό γίγνεσθαι δεν απαιτεί πλέον φυσική παρουσία ή πρόσβαση σε κλειστά δίκτυα, αλλά τεχνολογική εξοικείωση και πρόσβαση στην πληροφορία.
«Οι σύγχρονοι επενδυτές —ανεξαρτήτως ηλικίας— συχνά κινούνται με διαφορετικές αξίες: όχι τόσο με όρους σταθερότητας, όσο με όρους ταυτότητας, κοινότητας και πειραματισμού. Η επένδυση μετατρέπεται σε έκφραση συμμετοχής, αλλά και άποψης για το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον», τονίζει ο κ. Νικόλαος Κωλέττης.
Ωστόσο, η ευκολία πρόσβασης στις αγορές δεν συνοδεύεται πάντοτε από ουσιαστική κατανόηση των κινδύνων.
«Η ύπαρξη τεχνικών μέσων δεν ισοδυναμεί με επενδυτική παιδεία και ωριμότητα. Αντιθέτως, πολλοί νέοι συμμετέχοντες έχουν ιδιαίτερα υψηλό προφίλ κινδύνου, καθώς προχωρούν σε κινήσεις χωρίς θεμελιώδη γνώση των αγορών και καθοδήγηση», επισημαίνει.
Η δημοκρατικοποίηση της πρόσβασης στις επενδύσεις είναι ένα θετικό φαινόμενο. Αλλά χωρίς κάποια μορφή καθοδήγησης ή εκπαιδευτικής υποστήριξης, αυξάνονται οι πιθανότητες αποτυχημένων στρατηγικών και συστηματικών λαθών.
Εν κατακλείδι, η έννοια της «επενδυτικής ωριμότητας» μετασχηματίζεται. Δεν ορίζεται πλέον από ηλικία ή επαγγελματική εμπειρία, αλλά από την ικανότητα επεξεργασίας πληροφορίας και την προσαρμοστικότητα σε ρευστά περιβάλλοντα.
«Πρόκειται για αυτόνομους συμμετέχοντες που κινούνται εκτός των παραδοσιακών θεσμικών πλαισίων, με θετικά αλλά και ρίσκα που δεν πρέπει να υποτιμώνται. Η ανάγκη για επενδυτική παιδεία δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρη», καταλήγει ο Νικόλαος Κωλέττης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pexels)