Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,38%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,80%, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στις 4,42 εκατοστιαίες μονάδες (4,42%) από 4,37% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα όσον αφορά στις καταθέσεις, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,12%.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,33%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 1,98%.
Στα νέα δάνεια το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,80%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,71%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,43%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,65%.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,92%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,99%.
Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,16%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,47%.
Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,85%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,55%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,03%.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΕΛΑΣ: Δύο συλλήψεις για διακίνηση κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων – Κατασχέθηκαν πάνω από 900 κλεμμένα έγγραφα
- «Ουσιαστικές και παραγωγικές» οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο Αμπού Ντάμπι
- Στη Σαουδική Αραβία οι καμήλες κάνουν μπότοξ, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ομορφιάς και έχουν διαβατήρια
- Επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις – Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες
- Άμπου Ντάμπι: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας
- Υπερθέρμανση και στην Κούβα με ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας 0° Κελσίου
- Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία: Σημαντικές δηλώσεις Δένδια – Ποιά πολιτική θα επικρατήσει στην γειτονιά μας;
- Μάριος Θεμιστοκλέους: Θετική αξιολόγηση του ΕΣΥ από το 75% των ασθενών
- Ν. Χαρδαλιάς από τον Δήμο Σαρωνικού: «Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, σε όλο το λεκανοπέδιο»
- Γιατί ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί ειρηνευτική συμφωνία κατά τον Λαβρόφ









