Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων, μετά από καταγγελίες πολιτών, που έχουν υποβληθεί στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή (30-5-2025).
Υπενθυμίζεται ότι, για φέτος, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης καθαρισμού από τους υπόχρεους λήγει στις 15 Ιουνίου 2025, ενώ το ύψος του διοικητικού προστίμου περί μη υποβολής δήλωσης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη καθαρισμού ή ψευδούς δήλωσης, ή μη υποβολή δήλωσης – ακόμη και στην περίπτωση καθαρού οικοπέδου – επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, καθαρίζεται αυτεπάγγελτα ο χώρος με δαπάνη του ιδιοκτήτη, ενώ ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ΚΥΑ καθορίζει τη διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης διοικητικού προστίμου, στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων καθαρισμού στην ψηφιακή πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr.
Σκοπός είναι η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων περί του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η διαδικασία διενέργειας ελέγχων από τους δήμους προβλέπει ότι κάθε δήμος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% επί του συνολικού αριθμού των δηλώσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει ότι η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και πράξη ευθύνης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ αρχείου: Freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απαστράπτουσα η Κίμπερλι Γκιλφόϊλ – Οι πρώτες εικόνες από τη δεξίωση στην Αθήνα
- Στην «εμπόλεμη» Οδησσό γιορτάζουν το… Halloween, video
- Πάνω από μισό εκατομμύριο Σύροι επέστρεψαν από την Τουρκία στη Συρία τον τελευταίο χρόνο
- Ρομποτόσκυλα… πυροσβέστες στην Κίνα, vid
- Εργάτης έλαβε κατά λάθος όλους τους μισθούς των συναδέλφων του και τώρα δεν δίνει πίσω τα χρήματα!
- Έλον Μασκ: Ο Τραμπ δεν είναι σατανικός, όπως τον παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, vid
- Δολοφόνος από τη Νότια Καρολίνα επέλεξε να θανατωθεί από εκτελεστικό απόσπασμα!
- Μεταπολεμικός εφιάλτης για την Ε.Ε.: Θα κληθεί να καταβάλει αμέτρητα δις ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις!
- Το μωσαϊκό του Όζι Όσμπορν με κολοκύθα σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες! vid
- Στα δικαστήρια ο 72χρονος αθλητικός παράγοντας που καταγγέλεται από ανήλικη για ασέλγεια









