Στις 20 Απριλίου του 1989 ειπώθηκε δια στόματος Ανδρέα Παπανδρέου η ιστορική πλέον φράση, «Τσοβόλα δώστα όλα».
Ήταν οι απαρχές του «βρώμικου ’89» και μίας περιόδου έντονης πολιτικής αστάθειας που κράτησε για πολλούς μήνες.
Είχε προηγηθεί μία 8ετία όπου το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είχε κυβερνήσει τη χώρα με το σύνθημα της… «αλλαγής», φέρνοντας επίπλαστη οικονομική ευφορία, μπαράζ προσλήψεων στις δημόσιες υπηρεσίες και κλείσιμο πολλών βιομηχανιών.
Έτσι, υπό τον φόβο συντριβής στις εκλογές του Ιουνίου, ο Παπανδρέου ξεστόμισε το παραπάνω σύνθημα αναφερόμενος στον τότε Υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Τσοβόλα.
Αυτή η -κατά πολλούς αυθόρμητη- ατάκα έμεινε στην ιστορία ως η επιτομή της «παροχολογίας» και των προεκλογικών υποσχέσεων.
Το μόνο που το συναγωνίζεται και -όλως τυχαίως- προέρχεται από το ίδιο κόμμα είναι το περιβόητο «Λεφτά Υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου που ειπώθηκε 20 χρόνια μετά.
Και τα δύο συνθήματα συνδέθηκαν με πολιτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν στον οικονομικό κατήφορο της Ελλάδας, την εξάρτηση των Ελλήνων στα επιδόματα και την εξειδανίκευση της… θέσης στο Δημόσιο.
Eurokinissi photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Λάρισα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες – Αποκλεισμός των σηράγγων στα Τέμπη αύριο
- Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν: Αυτό το σχέδιο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για την Βενεζουέλα
- Κυβερνητικές εξαγγελίες: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησαν με επιστολή τους αγρότες από 14 μπλόκα
- Taste Atlas: Τα 6 ελληνικά γλυκά που βρίσκονται στα 100 καλύτερα του 2026 – “Βασιλιάς” τα μελομακάρονα
- Οι ΗΠΑ εξετάζουν ενδεχόμενη αγορά της Γροιλανδίας
- Η Ευρώπη στον πάγο: Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, έκλεισαν σχολεία – Στους -24 βαθμούς η Αυστρία
- ΣΥΡΙΖΑ: «Κούφια» λόγια και «ανέξοδες» υποσχέσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους αγρότες
- Η πρόεδρος του Μεξικού λέει ότι η χώρα της εξελίσσεται σε σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου για την Κούβα
- Προκαταρκτική εξέταση για τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη περί χρήσης ναρκωτικών
- Χαλκιδική: Συμβολικός δίωρος αποκλεισμός από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Νέα Τρίγλια









