Δικηγόρος που διατηρούσε σελίδα στο Facebook με τις τοπικές ειδήσεις στην πόλη Σαν Λουίς ντε λα Πας, στην πολιτεία Γκουαναχουάτο στο κεντρικό Μεξικό, βρέθηκε δολοφονημένο.
Ο Ιράν Βιγιαρεάλ Μπελμόντ, ο οποίος ήταν πέρυσι υποψήφιος του κεντρώου κόμματος Κίνημα Πολιτών για το δημοτικό συμβούλιο, διατηρούσε ιστότοπο στο Facebook με τίτλο «Παρατηρητήριο Πολιτών» που ήταν αφιερωμένος στην τοπική ζωή της πόλης αυτής των περίπου 52.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την Πέμπτη το βράδυ απήχθη από ενόπλους, οι οποίοι εισέβαλαν στο γραφείο του. Το πτώμα του που έφερε πολλαπλά τραύματα από σφαίρες βρέθηκε χθες το πρωί στην άκρη δρόμου.
Σε ανακοίνωσή της, η εισαγγελία της Γκουαναχουάτο σημειώνει ότι κατατάσσει τη δολοφονία αυτή στην κατηγορία «εγκλημάτων κατά της ελευθερίας της έκφρασης».
Στον ιστότοπό του στο Facebook, που είχε 8.400 εγγεγραμμένους, ο Βιγιαρεάλ συνήθιζε να ασκεί δριμεία κριτική στον δήμαρχο της Σαν Λουίς ντε λα Πας, τον Ρούμπεν Ουρίας, του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης.
Το Κίνημα Πολιτών ζήτησε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δημοσιογραφικό έργο του θύματος να θεωρηθεί «προτεραιότητα της έρευνας» για τη δολοφονία του.
Με 3.151 καταγεγραμμένες ανθρωποκτονίες το 2024, δηλαδή το 10,5% στο σύνολο της επικράτειας, η πολιτεία Γκουαναχουάτο είναι αυτή που μαστίζεται περισσότερο από τη βία στο Μεξικό.
Στις 2 Μαρτίου, ο υπεύθυνος ιστοτόπου στο Facebook με θέματα ποικίλης ύλης, ο Ουριέλ Μαρτίνες Θαβάλα, δολοφονήθηκε στην Σιλάο, στην Γκουαναχουάτο.
Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, με πάνω από 150 να έχουν δολοφονηθεί εκεί από το 1994, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ενοχλήθηκαν οι διεθνιστές της Ε.Ε. με τις επαφές Ουγγαρίας-Ρωσίας
- Κομισιόν: Λάβαμε την επιστολή Μητσοτάκη για τα social media
- Όπου φύγει φύγει: Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Λαμπρής
- Ο Λίβανος ζητάει να συμπεριληφθεί στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νέα επίθεση Τραμπ στο ΝΑΤΟ, «τρίβουν» τα χέρια τους οι Ρώσοι
- Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας αποκλείει το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου
- Η Κάλας αναγκάστηκε να διορθώσει ανάρτησή της για τη Μ. Ανατολή μετά από σχόλια χρηστών
- Ιράν: Εως 15 πλοία την ημέρα θα περνούν από τα Στενά του Ορμούζ
- Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο ο 20χρονος που συνελήφθη για εμπλοκή σε οπαδικό επεισόδιο
- Αντιδράσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς των προσωπικών γιατρών: «Αδικαιολόγητοι περιορισμοί»









