Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β2, Β3, Ε, Α και C, μετάλλων όπως κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, σίδηρο και μαγνήσιο και φυτικών ινών που βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.
Παράλληλα, έχει λίγες θερμίδες (30 kcal/100 γραμμάρια), προσφέρει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και αποτελεί σημαντική πηγή σουλφοραφάνης η οποία έχει αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο. Εκτός από τα παραπάνω, οι βιοδραστικές του ενώσεις έχουν ήδη επιδείξει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του μπρόκολου
Για να αποκομίσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου, θα πρέπει να το μαγειρεύετε σωστά.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μπρόκολο πρέπει να κοπεί και να ξεκουραστεί για 90 λεπτά, πριν μαγειρευτεί και καταναλωθεί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ένζυμο μυροσινάση.
Ο καλύτερος τρόπος σοταρίσματος είναι σε ένα γουόκ με λίγο ελαιόλαδο. Η μέθοδος παρασκευής εξασφαλίζει αύξηση της συγκέντρωσης σουλφοραφάνης και γλυκοζινολικών.
Το σοτάρισμα σε ελαιόλαδο διατηρεί την τραγανή υφή του και παράλληλα τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βελτιώνει τη θρεπτική αξία αλλά ενισχύει και τη φυσική γεύση του μπρόκολου.
Το βράσιμο, από την άλλη, μειώνει τα θρεπτικά συστατικά, ειδικά της βιταμίνης C και Β και μετάλλων όπως το κάλιο.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, σπανάκι αρακάς), οι βιταμίνες των οποίων διατηρούνται αν δεν τα βράσετε.
Το μαγείρεμα στον ατμό ή το ελαφρύ σοτάρισμα είναι οι δύο καλύτεροι τρόποι για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
(με πληροφορίες από mothersblog. gr / tempo. pt / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δένδιας για αυξήσεις μισθών στις Ε.Δ.: «Με τα στρατόπεδα που κλείσαμε εξοικονομήσαμε χρήματα»
- “Άστεγος” λαμβάνει επιδόματα και πιάνεται να οδηγεί…Ferrari αξίας 250.000 δολαρίων, vid
- Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς
- Ρούμπιο για Ουκρανικό και Ρωσία: «Έχω καλά και κακά νέα»
- Το Μουσείο Ρομαντικής Ζωής στο Παρίσι άνοιξε ξανά τις πύλες του για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, vid
- «Αγοράζω Σπίτι»: Τα σημεία κλειδί για μία επιτυχημένη αγορά νεόδμητου ακινήτου
- Αποχωρούν από το κέντρο της Αθήνας οι αγρότες με τα τρακτέρ τους
- Πρακτικά έτοιμοι οι πέντε σταθμοί του Μετρό στην Καλαμαριά- Πριν από το καλοκαίρι η παράδοση του έργου
- Καταργούνται και σήμερα, Σάββατο, τα δρομολόγια του τρένου Καλάβρυτα – Διακοπτό λόγω εργασιών
- Δεξιό κάλεσμα Ρούμπιο στους Ευρωπαίους για «έναν νέο δυτικό κόσμο βασισμένο στα έθνη», vid
Κύρια Θέματα









