Η Αλβανία θα δημιουργήσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού, για να διαφυλάξει και να προωθήσει τη θρησκευτική ανεκτικότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Εφόσον ιδρυθεί, το κράτος του τάγματος των σιιτών Σούφι θα είναι ένα από τα μικρότερα του κόσμου. Θα έχει δική του κυβέρνηση, όχι όμως φορολογία ή αστυνομία και δεν θα απειλεί την εθνική κυριαρχία της Αλβανίας, εξήγησε ο Ράμα.
«Η ιστορία των Μπεκτασήδων είναι από μόνη της ένα κάλεσμα να δοθεί στην ιερή έδρα του Παγκόσμιου Κέντρου των Μπεκτασήδων καθεστώς παρόμοιο με του Βατικανού», πρόσθεσε, σε μια τελετή για τη συμπλήρωση 95 ετών από τη μεταφορά της έδρας τους από την Τουρκία στην Αλβανία.
Ο Ράμα είπε ότι το συμβολικό κράτος δεν θα έχει τείχη, αστυνομία, στρατό, φορολογία αλλά θα είναι «μία έδρα, ένα πνευματικό κράτος».
Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Το αλβανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει αυτό το σχέδιο.
Το Τάγμα των Μπεκτασήδων, παρακλάδι των Σούφι, ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αλβανία το 1929, αφού στην Τουρκική Δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ απαγορεύτηκε στα μέλη του η άσκηση της λατρείας τους.
Ο Ράμα είχε ανακοινώσει από πέρυσι ότι η Αλβανία σχεδίαζε την ίδρυση ενός μικροκράτους στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ως πνευματικού κέντρου για τους Μπεκτασήδες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι στο Κόσοβο, τα Σκόπια και την Αλβανία.
Περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας δηλώνουν Μπεκτασήδες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Προβληματισμός στην Μόσχα! Οι ΗΠΑ δεν απαντούν για τα πυρηνικά όπλα
- Νέα κακοκαιρία σαρώνει την Ισπανία: «Ακραίος» ο κίνδυνος υπερχείλισης ποταμών στην Ανδαλουσία, vid
- Το Ινστιτούτο Νόμπελ ζητά “εξηγήσεις” από τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
- Ανησυχητικά στοιχεία για την ακρίβεια: Δεν επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά
- Απαντήσεις του Υπερταμείου στους ισχυρισμούς της δημάρχου Καλαμαριάς για την αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα
- ΑΑΔΕ: Εντόπισε εικονικά τιμολόγια 720 εκ. ευρώ από 147 επιχειρήσεις
- Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι εργασίες στον άξονα Χαλάστρας–Ευζώνων – 50 νεκροί τα τελευταία 20 χρόνια στο σημείο
- Αδιέξοδο; Οι ΗΠΑ φέρονται να απέρριψαν το αίτημα του Ιράν περί αλλαγής του τόπου συνομιλιών
- Λάρισα: Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα
- Ο Τραμπ αποθέωσε τον Κινέζο πρόεδρο! Νέα πραγματικότητα, εκτός αυτής η ΕΕ









