Μάλιστα στο ΚΥΤ Διαβατών, τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά (61 συνολικά), κατέφθασαν αυτή την εβδομάδα.
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ, υπάρχει τους τελευταίους μήνες μια αυξημένη ροή ασυνόδευτων παιδιών, κυρίως από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, τα οποία φτάνουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ΚΥΤ, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος και μικρά νησιά.
«Επειδή είναι υπερπλήρεις οι “ασφαλείς περιοχές” που έχουμε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, τα ψυχοκοινωνικά και τα ιατρικά, και να μπορούμε να τα μεταφέρουμε στην ενδοχώρα, παίρνει κάποιο διάστημα παραπάνω απ’ αυτό που θα θέλαμε», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκώφ, οι δομές για τα ασυνόδευτα είναι υπερπλήρεις και στις λύσεις που δρομολογούνται, συγκαταλέγεται το άνοιγμα περισσότερων «ασφαλών περιοχών» στα ΚΥΤ της ενδοχώρας, δηλαδή στη Μαλακάσα, όπου λειτουργεί εδώ και μήνες, και στα Διαβατά που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με την πρώτη μεταφορά παιδιών από τη Μαλακάσα. «Ωστόσο, το επόμενο διάστημα ανοίγουμε άλλες τρεις “ασφαλείς περιοχές” χωρητικότητας 80 ατόμων έκαστη», πρόσθεσε.
Ο κ. Μοσκώφ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν τους προσεχείς μήνες άλλες 500 νέες θέσεις φιλοξενίας στις δομές υπό την ευθύνη της Γραμματείας, η οποία διαθέτει ήδη 1600 θέσεις, ενώ έχει ζητήσει από την Κομισιόν την εκ νέου ενεργοποίηση του «relocation», της μετεγκατάστασης δηλαδή των παιδιών σε χώρες της Ευρώπης. «Αυτό υπήρχε και είχαμε κάνει μετεγκατάσταση 1500 παιδιών τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και τώρα ζήτησα να ανοίξει ξανά ώστε να δείξει την αλληλεγγύη της η Ευρώπη παίρνοντας και κάποια παιδιά», κατέληξε.
Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη να δημιουργηθούν επείγουσες θέσεις φιλοξενίας, η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων ανέλαβε να «στήσει» την «ασφαλή περιοχή» στα Διαβατά σε συνεργασία με τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το ΚΥΤ Διαβατών, η Λίλη Κωνσταντίνου από την ΑΡΣΙΣ διευκρίνισε ότι αφού παρέχονται στα παιδιά ρούχα, είδη υγιεινής και τρόφιμα τοποθετούνται σε κοντέινερ, όπου θα παραμείνουν μέχρι να απορροφηθούν σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επίθεση του Ουκρανονάτο σε ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας – Εκκενώνονται παραλίες, video
- ΣΥΡΙΖΑ: «Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι απέναντι στον τραμπισμό»
- Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ρώσους και Ιρανούς για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών
- Ώρα να δει και ο πιο δύσπιστος την κατάντια της Ευρώπης! Οι δύο ΦΩΤΟ που το αποδεικνύουν
- Κυρανάκης: Σε έντεκα μήνες η χώρα θα διαθέτει διπλή σιδηροδρομική γραμμή από Πειραιά μέχρι Θεσσαλονίκη
- Σοκάρει το ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της δολοφονίας πολιτικού στην Αρμενία
- Αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος δράστης
- Στολίσκος για τη Γάζα: Η Ιταλία στέλνει… φρεγάτα για την προστασία των πολιτών της
- Υπ. Μετανάστευσης για Παλαιστίνιο που τρομοκρατούσε πολίτες: «Εξετάζεται η ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας»
- Μετά τους Γάλλους, οι Γερμανοί: «Ζούμε από τις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας μας»
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΑΠΑΝΙ

ΔΥΠΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΤΡΕΝΑ

ΚΑΙΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
