Με αφορμή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, να καταβάλει τον Δεκέμβριο ακόμα 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους, η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα της (26/10) αναφέρεται στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η πρώην υποψήφια για χρεοκοπία Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Μόλις σε 3 χρόνια, από το 2020 έως το 2023, η Ελλάδα μείωσε κατά 45,1 ποσοστιαίες μονάδες τον δείκτη χρέους της και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 209% το 2020 είχε πέσει στο 163,9% στο τέλος του 2023.
Τον Δεκέμβριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει την πληρωμή 8 δις. ευρώ στους πιστωτές της χώρας για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους τον Μάιο 2010. Κανονικά οι αποπληρωμές αυτές θα έπρεπε να γίνουν την περίοδο 2026- 2028. Με την πρόωρη αποπληρωμή, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μειώσει περισσότερο το δημόσιο χρέος της χώρας, αναφέρει η Handelsblatt.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκδοση του Fiscal Monitor την εβδομάδα που πέρασε, προβλέπει πτωτική πορεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 29,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 139,4% έως το 2029. Οι αναλυτές στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι. Προβλέπουν ότι το ποσοστό θα μειωθεί στο 132,8% έως το 2029. Με βάση την πρόβλεψη του οίκου Scope, η Ελλάδα θα παραδώσει το 2028 στην Ιταλία το «κόκκινο φανάρι» της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πύραυλοι Τραμπ στην Γροιλανδία; Τι σημαίνει αυτό για την Ρωσία
- Η καταιγίδα Λεονάρντο σαρώνει την Πορτογαλία – Ένας νεκρός εξαιτίας των πλημμυρών, vid
- Viral βίντεο: Αγρότης φωνάζει τις αγελάδες με τα ονόματά τους και αυτές…απαντούν!
- Τρίκαλα: Αναστολή πολιτιστικών και καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω πένθους για τα θύματα στην μπισκοτοβιομηχανία
- Η παραδοχή του Μασκ για τα λεφτά και το «κυνήγι της ευτυχίας»
- O Κριστιάνο Ρονάλντο γιόρτασε τα 41ά γενέθλιά του με χορό: Ο ποδοσφαιριστής – φαινόμενο, vid
- Ρωσία-Ουκρανία: Δεύτερη ημέρα συνομιλιών στο Αμπού Ντάμπι – Έχει σημειωθεί πρόοδος, σύμφωνα με Ντμίτριεφ
- ΥΠΑ: Αναβαθμίστηκαν οι υποδομές στα κρατικά αεροδρόμια Νάξου και Ηρακλείου
- Χίος: Μαροκινός ο διακινητής του πλοίου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού
- Κέρκυρα: Ζημιές προκάλεσε το πέρασμα ανεμοστρόβιλου









