Μετά από μακρά και επίμονη ασθένεια πέθανε σήμερα το πρωί το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 χρόνων.
Ήταν από το 1974 μέλος του ΠΑΣΟΚ διατέλεσε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη και στο σπίτι της είχε γίνει το περίφημο δείπνο των τεσσάρων, στο οποίο εκτός από την ίδια συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Σημίτης και στο οποίο αποφασίστηκε η υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε διαπρεπής οικονομολόγος και η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεννημένη στα Βαλιμίτικα Αιγίου, στις 9 Δεκεμβρίου 1944, η Βάσω Παπανδρέου σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.
Διετέλεσε μεταξύ άλλων υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η 24χρονη Γιαπωνέζα που δάκρυσε παίζοντας Σοπέν σε διεθνή διαγωνισμό πιάνου – Δείτε βίντεο
- Θεσ/νίκη: «Ο δημόσιος χώρος θα προστατευτεί με κάθε κόστος» δήλωσε ο δήμαρχος για τα περιστατικά βανδαλισμών
- Η Γαλλική Ακαδημία βράβευσε την Μιμή Ντενίση: «Όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο, δάκρυσα», vid
- Και τώρα Ρωσία! Ποιό το κλίμα στην Μόσχα για όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο και για τα άλλα που έρχονται
- Εξελίξεις στην Eurovision: Ματαιώθηκε η ψηφοφορία του Νοεμβρίου για τη συμμετοχή του Ισραήλ
- Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε κίονας με αρχαίο γλυπτό ανθρώπου 12.000 ετών στην Ανατολία
- Η Ρωσία εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις εχθροπραξίες στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν
- Νέα δημοσκόπηση: Τι γίνεται με τα ποσοστά των κομμάτων
- Μέση Ανατολή: Υπέρ της λύσης δύο κρατών είναι ο Σίσι
- Του είπαν ότι σταματάει η τηλεργασία και παραιτήθηκε επιτόπου… Η απίστευτη αντίδραση υπαλλήλου