Ο Κρόνος δεν θα χάσει πραγματικά τους δακτυλίους του το 2025, αλλά θα γίνουν ουσιαστικά αόρατοι στα ανθρώπινα μάτια, λόγω της κλίσης, επιβεβαίωσε η NASA στο CBS News.
Επειδή ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα που έχει κλίση 26,7 μοιρών, η θέα των δακτυλίων του από τη Γη αλλάζει με το χρόνο, είπε ο Vahe Peroomian, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, στο CBS News μέσω email.
Κάθε 13 έως 15 χρόνια, η Γη βλέπει τους δακτυλίους του Κρόνου να “εξαφανίζονται”, που σημαίνει ότι «αντανακλούν πολύ λίγο φως και είναι πολύ δύσκολο να φανούν, καθιστώντας τους ουσιαστικά αόρατους», είπε ο Peroomian.
Οι δακτύλιοι έγιναν “αόρατοι” για τελευταία φορά το 2009 και αυτό θα ξανασυμβεί στις 23 Μαρτίου 2025, είπε.
Ακόμη και τα μικρά τηλεσκόπια μπορούν να δώσουν στους αστρολόγους μια θέα των δακτυλίων του Κρόνου, είπε. «Οι μαθητές στο μάθημα της αστρονομίας μου στο USC παρατήρησαν τον Κρόνο μέσω τηλεσκοπίου μόλις την περασμένη εβδομάδα και οι δακτύλιοι ήταν καθαρά ορατοί».
Αφού εξαφανιστούν το 2025, οι δακτύλιοι θα είναι ορατοί λίγους μήνες αργότερα.
Ο Κρόνος, ένας γίγαντας αερίων ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών, δεν είναι ο μόνος πλανήτης με δακτυλίους – αλλά έχει τους πιο θεαματικούς και πολύπλοκους, σύμφωνα με τη NASA.
Μια μέρα στον Κρόνο – ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει μια περιστροφή – διαρκεί μόνο 10,7 ώρες, αλλά χρειάζονται περίπου 29,4 γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά γύρω από τον ήλιο. Όπως η Γη, ο Κρόνος βιώνει εποχές – αυτό προκαλείται από τις περιστροφές τους σε έναν άξονα.
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε δύο αλλοδαπούς – Κατηγορούνται για πράξεις γενετήσιας φύσεις σε ανήλικα κορίτσια
- Βραζιλία: Ο 80χρονος Λούλα σκοπεύει να διεκδικήσει τέταρτη προεδρική θητεία
- Λαγκαδάς: Τους έπιασαν στα… πράσα ρίχνουν τρίμματα πίσσας μετά από εργασίες – Τρεις συλλήψεις
- «North Evia Pass 2025»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το voucher των 150 ευρώ – Πότε λήγει η προθεσμία
- «Μπορούμε τα να βρούμε με τις ΗΠΑ», λένε τώρα οι Κινέζοι για το εμπόριο
- Μ. Χαρακόπουλος: Τι ανέφερε για Δένδια, Σαμαρά και Καραμανλή
- Καπράλος: Στόχος η δημιουργία πλατφόρμας διασύνδεσης φοιτητών, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων του Πειραιά
- Σπάνια επίσκεψη Βανς στον Πανάγιο Τάφο: «Είμαι ευγνώμων στους Έλληνες ιερείς»
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε μηχανή στον Περιφερειακό ύστερα από τροχαίο- Ένας τραυματίας









