Ωστόσο, υπάρχει ένα λαχανικό που φύεται κατά μήκος των ρεμάτων των ορεινών κοιλάδων της Ιαπωνίας και προστατεύει την μνήμη, ενώ, παράλληλα, καταπολεμά την φλεγμονή.
Πρόκειται για το γουασάμπι (wasabi) που έχει παρόμοια γεύση με την καυτερή μουστάρδα.
Το πράσινο λαχανικό που καταναλώνεται ως καρύκευμα, συνοδεύει συνήθως το σούσι.
Όπως έδειξε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, το λαχανικό με την πικάντικη γεύση μπορεί να προστατεύσει την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη στην τρίτη ηλικία, δηλαδή μετά τα 60.
Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Τοχόκου,Rui Nouchi διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό μειώνει την φλεγμονή και θωρακίζει την μνήμη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ωφέλιμες επιδράσεις του λαχανικού οφείλονται στη δραστική ουσία του, την 6-MSITC, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ένωση.
Στη μελέτη συμμετείχαν 72 Ιάπωνες εθελοντές ηλικίας 60 – 80 ετών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα λάμβανε ένα δισκίο wasabi (με 0,8 χιλιοστόγραμμα της ένωσης 6-MSITC) κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα λάμβανε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Πριν και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, όσοι συμμετείχαν πέρασαν διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα με νοσήματα που επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης, ακολουθούσαν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ή έκαναν κατάχρηση αλκοόλ.
Οι εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν το συμπλήρωμα wasabi σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στην δοκιμασία για την συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, η οποία αφορά την μνήμη.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι, χάρη στην 6-MSITC του λαχανικού, μειώνεται η φλεγμονή και τα επίπεδα οξειδωτικών ουσιών στον ιππόκαμπο, δηλαδή, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη.
Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχα αλλαγές και στη γνωστική ικανότητα.
(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ιαπωνία: Επιζώντες της ατομικής βόμβας ανησυχούν ότι ο κόσμος οδεύει προς έναν πυρηνικό πόλεμο
- Η Κρίστεν Στιούαρτ αγόρασε ιστορικό κινηματογράφο στο Λος Άντζελες
- Μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα διαγωνίζονται στη Γλωσσολογία σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ
- ΥΠΕΝ: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης της Σύμης λόγω λειψυδρίας
- Τρομερή έκρηξη μέσα σε ασανσέρ! Άδρας μπήκε μέσα με μπαλόνια υδρογόνου, vid
- Γαλλία-Κίνα: Το 2026 θα είναι το έτος αντίστασης εναντίον της Shein
- Αυξάνεται η ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα – Τοποθετήθηκε η Κίνα
- Ανέβηκαν οι εντάσεις στη Βουλή με αφορμή το ναυάγιο με τους αλλοδαπούς στη Χίο
- Έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο στο Περιστέρι
- Στον ανακριτή Θεσσαλονίκης ο 26χρονος που καταγγέλθηκε ότι βίασε και βιντεοσκόπησε 15χρονο









