Το άγχος, η πίεση του χρόνου και το “τρέξιμο” στην καθημερινότητα κάνουν τους οδηγούς να βιάζονται. Όταν κάποιος άλλος οδηγός κολλάει στην ουρά του αυτοκινήτου σας, είτε επειδή ήθελε να σας προσπεράσει, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, αυτό μπορεί να γίνει άκρως ενοχλητικό.
Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να προκαλέσει αύξηση έως και 30% των παλμών του οδηγού που “δέχεται” την πίεση, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται πιο απρόσεκτος, αφού έχει το νου του και τα μάτια του στο όχημα πίσω του.
Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι τα τροχαία που οφείλονται στη μη σωστή τήρηση των αποστάσεων θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί έως και 50%, αν το πίσω όχημα είχε αφήσει μόλις 15 μέτρα μεγαλύτερη απόσταση από το μπροστινό. Γι’αυτό το λόγο, η μη σωστή τήρηση αποστάσεων επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.
Αν, λοιπόν, είστε κι εσείς από τους ανθρώπους που δεν θέλουν να προκαλούν άγχος στον μπροστινό τους και θέλετε να κρατάτε τις αποστάσεις ασφαλείας, μπορεί η παρακάτω συμβουλή να σας δώσει τη λύση. Ονομάζεται “κανόνας του τετραγώνου” και ο υπολογισμός του είναι αρκετά απλός.
Ουσιαστικά, πολλαπλασιάζετε το πρώτο ψηφίο που υπάρχει στο όριο ταχύτητας με τον εαυτό του και βρίσκετε την απόσταση. Για παράδειγμα, αν κινούμαστε σε δρόμο με όριο 90 χλμ./ώρα, θα κάνουμε τον πολλαπλασιασμό 9×9, που μας δίνει αποτέλεσμα 81 μ., σε δρόμο με όριο 130, κάνουμε 13×13 που μας βγάζει 169 μέτρα κ.τ.λ.
Χρειάζεται προσοχή όμως, γιατί αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο όταν ο δρόμος είναι στεγνός. Σε περίπτωση βροχής, θα πρέπει το τελικό αποτέλεσμα να το πολλαπλασιάσουμε επί 2, ενώ σε περίπτωση χιονόπτωσης θα πρέπει να υπολογίζουμε την τριπλάσια απόσταση.
Αν δεν τα πάτε καλά με τον πολλαπλασιασμό μπορείτε να εφαρμόσετε τον κανόνα των 3 δευτερολέπτων.
Για να ακολουθήσετε αυτήν την τεχνική, θα χρειαστεί να ορίσετε ένα σταθερό σημείο αναφοράς (π.χ. μια πινακίδα) και μόλις το προπορευόμενο όχημα περάσει από εκεί, να αρχίσετε να μετράτε 3 δευτερόλεπτα, λέγοντας «χίλια ένα», «χίλια δύο», «χίλια τρία». Αν δεν έχετε περάσει το σημείο αναφοράς μέχρι να τελειώσετε το μέτρημα, τότε η απόστασή σας είναι καλή, αλλιώς θα πρέπει να αφήσετε το πόδι από το γκάζι.
(Με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ισραηλινές Ε.Δ.: Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη είναι εντός εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων
- Σύλληψη πασίγνωστου γκαλερίστα: Τι λέει η ΕΛΑΣ για τις κατασχέσεις έργων τέχνης
- Τραμπ για πρώην διευθυντή του FBI: «Χαίρομαι που πέθανες»
- Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι έχει “μειώσει” την ιρανική απειλή στο Στενό του Ορμούζ
- Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν τις απολυμάνσεις στο λιμάνι για την αποτροπή μετάδοσης του αφθώδη πυρετού
- Φτιάξτε τέλειο αυγό ποσέ με μια κατσαρόλα! Το viral βίντεο του TikTok
- «Βρέχει» ιρανικούς πυραύλους στο Ισραήλ – Χτυπήθηκε πόλη με πυρηνικές εγκαταστάσεις – Vid
- Για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν μιλάει κανένα δυτικό ΜΜΕ – Vid
- Η τάση στα ραντεβού που οι γυναίκες λένε ότι οι άντρες τις εγκαταλείπουν…στην ερημιά! vid
- Οι Ιρανοί χτύπησαν αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και ΗΑΕ









