προκειμένου να μπορέσει να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις που συνεχίζουν να προελαύνουν στη χώρα.
“Η πρόσβαση στην ενέργεια είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε η κοινωνία, η οικονομία και οι ουκρανικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιόχαν Φόρσελ, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Διεθνούς Βοήθειας.
“Η Ρωσία εστιάζει όλο και περισσότερο τις επιθέσεις της στο ουκρανικό ενεργειακό σύστημα με στόχο να θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικές υποδομές. Για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, αυξάνουμε σήμερα την υποστήριξή μας στον τομέα της ενέργειας”, πρόσθεσε.
Τα κονδύλια ύψους 650 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ) θα επενδυθούν κυρίως σε ηλεκτρικές γεννήτριες, μετασχηματιστές και φωτοβολταϊκά, διευκρίνισε ο υπουργός.
Αλλά και σε ανταλλακτικά, όπως διακόπτες, καλώδια, αντλίες, σωλήνες κλπ.
“Ο στόχος είναι απλός: οι σταθμοί να συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα“, υπογράμμισε ο Φόρσελ.
Την Παρασκευή, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πολυετές σχέδιο μη στρατιωτικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 75 δισεκατομμυρίων κορωνών (6,5 δισεκατομμύρια ευρώ) μεταξύ του 2024 και 2026 που αποσκοπεί στην υποστήριξη του Κιέβου “όσον καιρό χρειαστεί”.
Η Ουκρανία είναι η χώρα που λαμβάνει τη μεγαλύτερη βοήθεια από την Σουηδία.
“Ανάλογα με το είδος της υποστήριξης, για παράδειγμα οι παραδόσεις αγορών για αντικατάσταση (υλικού), το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά για χρόνια, ακόμη και πέραν του 2026”, αποκάλυψε ωστόσο η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αγία Πετρούπολη: Η FSB απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας σημαντικού προσώπου
- Παπαστεργίου: Πάμε να κτίσουμε μία Ελλάδα ψηφιακή
- Κυρανάκης: «Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας καταγγελιών report.oasa.gr»
- Πυρκαγιά σε παλιά καφετέρια στους Αγίους Αναργύρους – Δείτε εικόνες
- Ζαχαράκη: «Δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου»
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στη Φλόριντα – Είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τα πεθερικά και την κουνιάδα του
- Ο «Δράκος» επιβεβαίωσε πως τα πράγματα αλλάζουν! Από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έγιναν
- Μέγαρου Μαξίμου: Τιμητική πολιτογράφηση από τον πρωθυπουργό στον «ήρωα του Αράχθου»
- Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομείται την Κυριακή η Λ.Νίκης – Δείτε ποιες ώρες
- Αντιδρούν οι NYT στην αγωγή-«μαμούθ» των 15δις δολαρίων από τον Τραμπ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΚΙΝΗΤΑ
