«Πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου τις δημοκρατικές μας αρχές, πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας προκειμένου να επανεξετάσουμε τρόπους, προκειμένου να εγγυηθούμε ένα ισχυρό δημοκρατικό πλαίσιο για τους πολίτες μας και συνακόλουθα, μέσω αυτών των δημοκρατικών διαδικασιών, να αντιμετωπίσουμε τις λύσεις τους».
Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας το να μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε τα δημοκρατικά μας συστήματα και οι αρχές της συμμετοχικής και διαβουλευτικής δημοκρατίας παρέχουν μια κατεύθυνση προς μια πιο περιεκτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, συμπληρωματικά, με το αντιπροσωπευτικό σύστημα.
«Με την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές φωνές και ανάγκες των κοινοτήτων μας. Μια ακόμη σημαντική πτυχή αυτής της έκθεσης είναι η έμφαση που δίνεται στη χρήση ψηφιακών πλατφορμών για την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον δημοκρατικό έλεγχο και να χρησιμοποιείται για το δημόσιο καλό. Το Facebook, το Google, το Instagram και το TikTok και τώρα το λογισμικό AI, όπως και το Chat.gpt, αποτελούν ιδιωτικές πλατφόρμες για την επίτευξη κέρδους» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας: «Γιατί να μην εξετάσουμε τρόπους, ούτως ώστε τα κοινοβούλια, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας για πιο ουσιαστικές διαβουλεύσεις, περισσότερο διαφανείς μορφές συμμετοχής και αξιόπιστου διαλόγου με τους πολίτες μας;»
Συμπλήρωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τις Αρχές του Ρέικιαβικ, αποφάσισε να δώσει έμφαση σε νέες προσεγγίσεις και ο ΟΟΣΑ πρωτοστατεί επίσης στην εξεύρεση τρόπων για την εφαρμογή νέων πρακτικών. «Μια ακόμη σημαντική πτυχή που συνειδητοποίησα κατά την εκπόνηση αυτής της έκθεσης δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι τα περισσότερα εκπαιδευτικά μας συστήματα υστερούν στο ζήτημα της διδασκαλίας της δημοκρατίας στη νέα γενιά» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε: «…καθώς προχωράμε μπροστά, πρέπει να αγκαλιάσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτούς τους συμμετοχικούς και διαβουλευτικούς μηχανισμούς. Δεν πρόκειται απλώς για τεχνικές προσεγγίσεις, αλλά για μια ευρύτερη φιλοσοφία ενδυνάμωσης των πολιτών μας, ενισχύοντας έτσι τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Με αυτόν τον τρόπο, τα συστήματα διακυβέρνησής μας θα είναι ανθεκτικά και θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική βούληση του λαού κάθε μέρα και όχι απλώς κάθε τέσσερα χρόνια».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σοκ στη Γαλλία: Κουκουλοφόροι απήγαγαν και ανάγκασαν ζευγάρι να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα
- Ρωσία: Ρεπόρτερ έκανε πρόταση γάμου ζωντανά στη συνέντευξη Τύπου του Πούτιν – Δείτε βίντεο
- Ουκρανικό ζήτημα: Τι δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
- Ιταλία: Εισιτήριο 2 ευρώ στη Φοντάνα ντι Τρέβι από 1η Φλεβάρη – Θα είναι δωρεάν μόνο για τους κατοίκους της Ρώμης
- Λαοί της Ευρώπης υποφέρουν στον «βωμό» της εμμονής Ευρωπαίων διεθνιστών
- Πλήρης επάρκεια αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές της Αττικής παρά τα αγροτικά μπλόκα
- Ο δήμος Θεσσαλονίκης δημιουργεί 120 νέες και δωρεάν θέσεις στάθμευσης κοντά στα δικαστήρια
- Η γαλλική κυβέρνηση παρακαλεί τους αγρότες που διαδηλώνουν να σταματήσουν εν όψει Χριστουγέννων
- Νέες συναντήσεις για το ουκρανικό όσο ο πόλεμος συνεχίζεται
- Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει όλα τα αρχεία της υπόθεσης Έπσταϊν









