Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι προσκείμενοι στο Ιράν σιίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις τους αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Χούθι επιδιώκουν να διαταράξουν αυτή την κρίσιμης σημασίας οδό του παγκόσμιου εμπορίου, εξαπολύοντας τουλάχιστον 50 επιθέσεις» σε πλοία από το φθινόπωρο, δήλωσε η Σελέστ Ουάλαντερ, υφυπουργός Άμυνας επί θεμάτων Διεθνούς Ασφαλείας.
Οι επιθέσεις των ανταρτών έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, καθώς η διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ είναι μια ζωτική σημασίας αρτηρία.
Μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις οι ΗΠΑ, υποστηρικτές του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο μια πολυεθνική δύναμη για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και εξαπέλυσαν, με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου, πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.
Νωρίτερα σήμερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως οι Χούθι ενημέρωσαν την Κίνα και τη Ρωσία ότι τα πλοία τους μπορούν να περνούν με ασφάλεια από την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αιθιοπία: Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν “με φειδώ” τα καύσιμα
- Η Γαλλία διαψεύδει τον Τραμπ: «Δεν κλείσαμε τον εναέριο χώρο μας στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη»
- Ινδονησία: Με το δελτίο τα καύσιμα
- Απίστευτο! Είχε κοτόπουλα, κατσίκες και ερίφια στον 16ο όροφο κτιρίου
- Ο Ιρανός ΥΠΕΞ διαψεύδει τις πληροφορίες για πυρά πυραύλων εναντίον της Τουρκίας
- Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της σπουδαίας Μαρινέλλας
- Μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας ζητά η ΓΣΕΕ
- Πάνω από 480χιλ. αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί από το 2024 στην Ελλάδα
- Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ στη δίκη των Τεμπών
- Η Ασία υφίσταται τις σοβαρότερες επιπτώσεις του πολέμου στην Μέση Ανατολή









