Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή ότι προκάλεσε χθες, Τρίτη, συγκρούσεις με δύο πλοία της και ότι τραυμάτισε τέσσερα μέλη τις φιλιππινέζικης ακτοφυλακής με εκτοξευτήρες νερού, στο περιθώριο μιας αποστολής ανεφοδιασμού.
Η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά στο διαφιλονικούμενο ύφαλο Second Thomas, όπου σημειώνονται τακτικά επεισόδια. Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν πως κάλεσαν τον κινέζο αντιπρόσωπο στη Μανίλα για να του επισημάνουν πως θεωρούν «απαράδεκτες» αυτές τις «επιθετικές ενέργειες».
Από την πλευρά του, το Πεκίνο κατηγόρησε τις φιλιππινέζικες δυνάμεις, που σταθερά υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, ότι εμβόλισαν «εκουσίως» ένα κινεζικό πλοίο για να προκαλέσουν επεισόδιο έπειτα από «εισβολή» τους στη ζώνη.
«Η Κίνα συνιστά στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην χρησιμοποιούν τις Φιλιππίνες σαν πιόνι για να δημιουργήσουν ταραχές στη Νότια Σινική Θάλασσα», αντέδρασε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι Φιλιππίνες δεν πρέπει να αφήνουν να χειραγωγούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, απαντώντας σε ερώτηση για την αμερικανική υποστήριξη προς τη Μανίλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν υπέρ των Φιλιππίνων μετά το τελευταίο θαλάσσιο επεισόδιο κατηγορώντας κυρίως την κινεζική ακτοφυλακή ότι πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο των νησιών της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία ή το Μπρουνέι, έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Φιλιππίνες συνήψαν στρατιωτικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.
Η Κίνα κατηγορεί τακτικά τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις χώρες που έχουν εδαφικές διεκδικήσεις αντίπαλες από τις δικές της για να αντιταχθούν στην άνοδο της ισχύος της.
Οι ηγέτες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της Αυστραλίας προειδοποίησαν σήμερα εναντίον «κάθε μονομερούς δράσης που θα απειλούσε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Beauty and the Beast»: Η Disney ετοιμάζει μία νέα live action περιπέτεια του Γκαστόν
- Με τρακτέρ στο κέντρο των Τρικάλων και της Καρδίτσας οι αγρότες
- Ιωάννινα: Κινηματογραφική καταδίωξη 23χρονης που μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών
- Πού θα ταξιδέψουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Βορειοελλαδίτες – Το εξωτερικό κερδίζει τις προτιμήσεις
- Στον κλαμπ των δισεκατομμυριούχων ο Τζέιμς Κάμερον λίγο πριν την πρεμιέρα του «Avatar»
- Τι συμβαίνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Περίεργο το κλίμα
- Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2026
- Δομοκός: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία IC 57, Θεσσαλονίκη–Αθήνα, λόγω τεχνικού προβλήματος
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
- Χαλκιδική: Στη φυλακή αστυνομικός που ζητούσε φακελάκι για να “σβήνει” παραβάσεις του ΚΟΚ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΔΟΜΟΚΟΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ









