Οι αγρότες εμποδίζουν τα ουκρανικά φορτηγά να μπουν στην Πολωνία, διαμαρτυρόμενοι για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», όπως τον χαρακτηρίζουν.
Σήμερα οι αγρότες ενέτειναν τις κινητοποιήσεις τους, μπλοκάροντας σχεδόν 100 δρόμους και μεθοριακές διαβάσεις, καταγγέλλοντας τις «ανεξέλεγκτες» εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και ζητώντας να επανεξεταστούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Οι διαδηλώσεις τους εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή την εισαγωγή φτηνότερων προϊόντων από αυτά που παράγουν οι ίδιοι.
«Μια ομάδα αγροτών κατέλαβε τη σιδηροδρομική γραμμή κατά μήκος του αποκλεισμένου δρόμου και έμεινε εκεί (…) για μερικά λεπτά. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν. Παρατηρήσαμε ότι μικρή ποσότητα δημητριακών ρίχτηκε στις ράγες», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Πρέμισλ.
Η εταιρεία των ουκρανικών σιδηροδρόμων καταδίκασε το επεισόδιο, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη από τις ενέργειες των Πολωνών διαδηλωτών» και ζητώντας «να σταματήσουν οι παράνομες πράξεις».
Χθες Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα καταδεικνύει «τη διάβρωση της αλληλεγγύης σε καθημερινή βάση».
Νωρίτερα, δεκάδες τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο Ρίκι, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας, απ’ όπου ξεκίνησαν για να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο S17, που οδηγεί στην πόλη Λούμπλιν και στα σύνορα με την Ουκρανία. Στον αυτοκινητόδρομο τους περίμεναν εκατοντάδες άλλοι αγρότες με τα τρακτέρ τους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει στα αγροτικά μηχανήματα πολωνικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν συνθήματα όπως «σταματήστε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων» και «η γεωργία αργοπεθαίνει».
«Είμαι εδώ για να σταματήσουν οι περιορισμοί που επέβαλε η ΕΕ και, κυρίως, για να σταματήσει η εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων. Φέτος το σιτάρι πωλείται στη μισή τιμή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά», είπε ο Τόμας Γκόλακ, ιδιοκτήτης καμιάς 150αριάς στρεμμάτων όπου καλλιεργεί δημητριακά και εκτρέφει ζώα.
Ένας άλλος αγρότης, ο Μίχαλ Μαγκνουσέφσκι, είπε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές απέτυχαν πλήρως». «Πώς γίνεται να ανοίγουμε τα σύνορα σε κάτι που δεν ελέγχεται καθόλου; Εμείς, όταν μεταφέρουμε κάτι στο εξωτερικό, περνάμε από εκατοντάδες διαφορετικούς ελέγχους ενώ εδώ δεν συμβαίνει τίποτα, απλώς φτάνουν εδώ (σ.σ. τα προϊόντα) και αυτό είναι όλο», εξήγησε.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas»
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
- “Οδύσσεια”: Εντυπωσιάζει το πρώτο trailer της κινηματογραφικής υπερπαραγωγής του Νόλαν
- Συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο – Ποια θέματα θα συζητηθούν
- Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους των φορέων οδικών μεταφορών









