Με βάση τις συμφωνίες του Όσλο το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ συλλέγει τους φόρους εκ μέρους των Παλαιστινίων και κάθε μήνα μεταφέρει τα χρήματα στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ωστόσο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει διαμάχη για το θέμα.
Η προσωρινή λύση θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι πληρωμές και να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, επιτρέποντάς της να καλύψει τις δαπάνες για βασικές υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, εξήγησε το Όσλο.
«Είναι κρίσιμο για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και προκειμένου η Παλαιστινιακή Αρχή να έχει νομιμοποίηση στον λαό της», εξήγησε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Νορβηγία ως μεσολαβήτρια θα κρατά τα φορολογικά έσοδα που συλλέγει και παρακρατά το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.
Το μέρος των χρημάτων που το Ισραήλ εκτιμάται ότι προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας θα παραμένει στη Νορβηγία, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δίνονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Όταν ρωτήθηκε αν η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί τον έλεγχο για τις δαπάνες τις οποίες καλύπτουν τα χρήματα που λαμβάνει ή αν έχει δεσμευθεί ότι δεν θα στείλει πόρους στη Γάζα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας απάντησε ότι τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απευθυνθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Η πρόσβαση στα φορολογικά έσοδα είναι κρίσιμη για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ασκεί περιορισμένες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Αρκετές Δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, επιθυμούν εξάλλου η Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει ρόλο στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.
Στις 2 Νοεμβρίου το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει τα φορολογικά έσοδα στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά θα παρακρατήσει το ποσό που αντιστοιχεί για τη Γάζα, την οποία κυβερνά η Χαμάς. Όμως η Παλαιστινιακή Αρχή βοηθά στην κάλυψη των δαπανών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στον παλαιστινιακό θύλακα και χρηματοδοτεί προγράμματα κοινωνικών παροχών και υγειονομικής περίθαλψης εκεί.
Στις 6 Νοεμβρίου η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι επιθυμεί το πλήρες ποσό και τόνισε ότι δεν θα δεχθεί όρους που θα την εμποδίζουν να καταβάλλει τους μισθούς για το προσωπικό της. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής προορίζονται για τη Γάζα.
Στις 21 Ιανουαρίου Ισραηλινοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο τα παγωμένα φορολογικά έσοδα που προορίζονται για τη Γάζα να παραμένουν στη Νορβηγία αντί να μεταφέρονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ επισκέφθηκαν το Σάουθπορτ, όπου δολοφονήθηκαν τρία κορίτσια
- ΟΗΕ: Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης
- Έζησε από “θαύμα”! 13χρονος ταξίδεψε από την Καμπούλ στο Δελχί κρυμμένος στο σύστημα προσγείωσης του αεροσκάφους
- Η αναφορά του Τραμπ στην Ελλάδα! Το νούμερο που μάλλον τον έχει σοκάρει
- Ο πρίγκιπας της Ιορδανίας, El Hassan Bin Talal στον Αρχιεπίσκοπο – Συζήτησαν για τους χριστιανούς της Ανατολής
- Λ. Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Τετάρτης, λόγω έργων
- «ΒΟΜΒΕΣ» Τραμπ κατά των διεθνιστών! Ομιλία «κόλαφος» στην Νέα Υόρκη
- Ταϊβάν: Δύο νεκροί και 30 αγνοούμενοι λόγω ενός τυφώνα
- ΚΚΕ για αναβολή συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη: «Εκτίθενται όσοι καλλιεργούν τον εφησυχασμό των “ήρεμων νερών”»
- Νέα Υόρκη: Χέρι-χέρι με τη Μελάνια ο Τραμπ στο κτίριο του ΟΗΕ, αν και δεν έλειψαν τα απρόοπτα, vid
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΑΠΑΤΗ

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΟΡΜΟΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΥΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ
