Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία πώλησης των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο ίδιος ανέφερε τα εξής:
«Η επιστολή που έστειλε ο κ Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρέαν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα.
Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλισουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοικών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν,.
Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε».
Σχετικά δε με το κόστος για τα F-35 ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το ΥΕΘΑ. Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας».
Για τα ελληνοτουρκικά δήλωσε αισιόδοξος τονίζοντας:
«Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά πρέπει να βλέπουμε και την μεγάλη εικόνα. Πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο είπε ακόμα».
Ερωτώμενος αν Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κοντά στην επίλυση των διμερών τους θεμάτων απάντησε:
«Αν διατηρηθεί το καλό κλίμα η απάντηση είναι ναι. Η διατήρηση του καλού κλίματος είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε λεπτομερώς. Έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα».
(eurokinissi photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έπος: Δείτε τι έκαναν δύο τύποι σε παγωμένη λίμνη της Ρωσίας…ΒΙΝΤΕΟ
- Στ. Παπασταύρου: Συναντήσεις στο Χιούστον με Chevron και ExxonMobil για την ταχεία υλοποίηση των συμφωνιών
- Έβρος: Εννέα μαυρόγυπες νεκροί σε σύνολο 12 δηλητηριασμένων στη Δαδιά
- Και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κλειστές αύριο Δευτέρα στη Λέσβο
- Θεσσαλονίκη-34ο Money Show: Ο οδικός χάρτης του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο ημεριδας
- Έφτιαξαν το πρώτο παγκόσμιο…”εικονικό τρένο” και το βίντεο έγινε viral
- Αγριεύουν τα πράγματα: Ο Νετανιάχου καλεί την Ευρώπη να μπει στον πόλεμο
- Επίθεση Κ. Τσουκαλά στον πρωθυπουργό για για προστασία της πρώτης κατοικίας και funds
- Συγχαρητήρια του Κων. Τασούλα στον Εμμανουήλ Καραλή για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου
- Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα “μαμούθ” σε 17χρονο οδηγό μηχανής – Συνελήφθη στη Χαλάστρα μετά από επεισοδιακή καταδίωξη









