Ο νοτιοκορεατικός στρατός εντόπισε την εκτόξευση των «άγνωστων» πυραύλων προς την κατεύθυνση «της Δυτικής Θάλασσας», που είναι επίσης γνωστή ως Κίτρινη Θάλασσα, «περί τις 07:00» (τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το επιτελείο.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας διεξάγουν «λεπτομερή ανάλυση» της δοκιμής αυτής, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή πυραύλων μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας. Η προηγούμενη έγινε την Κυριακή.
«Ο στρατός μας συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, ενώ ενισχύει την επιτήρηση και την επαγρύπνηση, και παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας», κατά την ανακοίνωση του επιτελείου στη Σεούλ.
Αντίθετα με τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, οι εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ δεν είναι απαγορευμένες δυνάμει των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Την περασμένη Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλων κρουζ προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας, διαβεβαιώνοντας πως δοκιμάστηκε νέα γενιά «στρατηγικών» οπλικών συστημάτων του είδους. Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε εξάλλου χθες πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, επέβλεψε προσωπικά προχθές την δοκιμαστική εκτόξευση δυο πυραύλων κρουζ από υποβρύχιο.
Η ένταση ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα δεν παύει να κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες.
Οι δυο κυβερνήσεις ανέστειλαν συμφωνίες που σύναψαν το 2018 για να προλαμβάνονται επεισόδια στα σύνορά τους, ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στην άκρως στρατιωτικοποιημένη μεθόριο και προχώρησαν σε γυμνάσια του πυροβολικού, με πραγματικά πυρά, η μια προς την κατεύθυνση της άλλης.
Τα γειτονικά κράτη παραμένουν, από τεχνική άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με ανακωχή, δεν υπεγράφη ποτέ συμφωνία ειρήνης.
(απεμπε-απεμπε EPA-KCNA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει το νέο DASHBOARD–myEFKA – Η κοινωνική ασφάλιση σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον
- Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτική υποδομή των Χούθι στο λιμάνι Χοντέιντα
- Εθνική Λυρική Σκηνή: Αποθέωση στην Κίνα για την “Τραβιάτα” του Βέρντι – Δείτε βίντεο
- Βουλή: Κυρώθηκαν οι Συμφωνίες Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της υγείας
- Eκατόν πενήντα λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα για καλύτερη ποιότητα ζωής
- Μόσχα και Μινσκ υιοθετούν «υπεύθυνη προσέγγιση» στο θέμα των πυρηνικών όπλων
- Ιωάννινα: Κρατούμενος στις φυλακές Σταυρακίου έκρυβε δεκάδες συσκευασίες κοκαΐνης και κάνναβης
- Στις 10.000 τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τη ΔΟΕ
- Τρέλα! Άρχισαν να ουρλιάζουν στο πρόσωπο ενός «ιεροκήρυκα» στις ΗΠΑ, video
- Η Πολωνία θα αποφασίσει για την προμήθεια υποβρυχίων