«Κανένα από τα 18 πλοία τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου».
Από το ξέσπασμα την 7η Οκτωβρίου του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.
Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, περιπολούν σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα θαλάσσια περιοχή μαζί με άλλες χώρες, εντός των ορίων διεθνούς συνασπισμού για την προστασία εμπορικών πλοίων από τους Χούθι, κίνημα προσκείμενο στο Ιράν.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταρριφθεί πύραυλοι και drones των Χούθι από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία.
Η Ουάσιγκτον εξάλλου ανακοίνωσε χθες σειρά κυρώσεων που βάζουν στο στόχαστρο τη χρηματοδότηση των Χούθι, ειδικά φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Υεμένη και στην Τουρκία που κατά την αμερικανική κυβέρνηση ενέχονται σε αυτή τη χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατηγορεί το Ιράν πως βοηθά ενεργά τους υεμενίτες αντάρτες να εξαπολύουν επιθέσεις. Η Ισλαμική Δημοκρατία το αρνείται. Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει εξάλλου πάγια ότι δεν προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στους Χούθι, κινήματος εντασσόμενου στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», μαζί με το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ: Όρκες αναποδογύρισαν σκάφος!
- Η Ρωσία παρέδωσε στο Κίεβο τις σορούς 1.000 Ουκρανών στρατιωτικών
- Οι Πολωνοί μιλούν τώρα για «αυξημένη δραστηριότητα drones κοντά στη Λευκορωσία»
- Εικόνες απόλυτης παρακμής στις πόλεις των ΗΠΑ, Video
- Πανθεσσαλικό μπλόκο αγροτών στον κόμβο Ε65 της Καρδίτσας – Πώς θα γίνεται η κίνηση των οχημάτων
- Παραίτηση αξιωματούχου μέσα στο Κρεμλίνο
- Σκληρό ΒΙΝΤΕΟ από Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που οδηγός μηχανής «καρφώνεται» σε φορτηγό
- Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το μήνυμα Βανς προς τους δεξιούς Αμερικανούς
- Συνελήφθη στην Αθήνα καταζητούμενος από την Interpol Σερβίας
- Κλιματικό αφήγημα: Δεν τα βρίσκουν ούτε για το 2040 οι διεθνιστές
Κύρια Θέματα

















