Η αιτία θανάτου του δεν έχει προσώρας ανακοινωθεί. Ο εμίρης είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στα τέλη Νοεμβρίου λόγω έκτακτου ιατρικού προβλήματος, όπως είχε μεταδώσει τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο όμως ανέφερε πως ήταν σε σταθερή κατάσταση.
Ο πρίγκιπας διάδοχος σεΐχης Μεσάλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ, 83 ετών, που ήταν ο ντε φάκτο ηγέτης του Κουβέιτ από το 2021, όταν ο εμίρης παρέδωσε το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του, έχει οριστεί να τον διαδεχθεί.
Ο σεΐχης Ναουάφ έγινε εμίρης τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά τον θάνατο του αδελφού του, σεΐχη Σαμπάχ, ο οποίος είχε κυβερνήσει για πάνω από μία δεκαετία και διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική της χώρας για περισσότερα από 50 χρόνια.
Ο σεΐχης Ναουάφ θεωρείτο από διπλωμάτες ως ένας πολιτικός που οικοδομούσε συναινέσεις παρότι η διακυβέρνησή του σημαδεύτηκε από μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο εκλεγμένο κοινοβούλιο, το οποίο είχε εμποδίσει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Κόλπου. Τους τελευταίους μήνες, η συναίνεση επέστρεψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.
Το Κουβέιτ, τα αποθέματα πετρελαίου του οποίου είναι τα έβδομα μεγαλύτερα στον κόσμο, συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, και βρίσκεται απέναντι από το Ιράν στην άλλη πλευρά του Κόλπου.
Αφότου ανέλαβε το 2020, ο σεϊχης Ναουάφ συνέχισε την ίδια εξωτερική πολιτική που εξισορροπούσε τις σχέσεις με αυτές τις γειτονικές χώρες, ενώ στο εσωτερικό οκτώ κυβερνήσεις σχηματίστηκαν υπό την ηγεσία του.
Με βάση το Σύνταγμα του Κουβέιτ, ο πρίγκιπας διάδοχος γίνεται αυτόματα εμίρης, όμως αναλαμβάνει την εξουσία μόνο μετά την ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο. Ο νέος εμίρης έχει στη διάθεσή του έναν χρόνο προκειμένου να ορίσει διάδοχο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ιράν αρνείται ότι έχει ποντίσει νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
- Η Μέση Ανατολή επηρεάζει και την Ισπανία – Προετοιμάζεται σύνολο μέτρων σε σχέση με τις τιμές σε ρεύμα και καύσιμα
- Η χθεσινοβραδινή επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό
- «Μόνο μερικές εβδομάδες θα διαρκέσει η αναστάτωση στις αγορές», λέει τώρα Υπουργός του Τραμπ
- Οκτώ γιατροί σκοτώθηκαν από ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με την Ρωσία
- Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται να κρατήσουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μετά την ομιλία Χαμενεΐ
- Τι απάντησε ο Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές, Κύπρο και Ιράν
- Πυρκαγιά σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ: «Δεν συνδέεται με τον πόλεμο», λένε οι Αμερικανοί
- Αναταραχή στις αγορές λόγω Ιράν: Το πετρέλαιο Μπρεντ ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι
- Το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της κεντρικής Βηρυτού να εκκενώσουν την περιοχή









