«Τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες για να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο», ανέφεραν πηγές στο Reuters, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία.
Μάλιστα το δυτικό πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για…«πλήγμα για τη Ρωσία, καθώς έτσι μειώνεται ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που είναι πρόθυμες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο».
Ωστόσο παραδέχθηκε πως «η Μόσχα έχει ακόμα πολλές ναυτιλιακές».
«Οι ελληνικές εταιρείες σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφεραν οι τέσσερις έμποροι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Και οι τρεις εταιρείες ήταν ενεργοί αποστολείς ρωσικού πετρελαίου και καυσίμων μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όταν άρχισαν να περιορίζουν τη συμμετοχή τους».
Η έξοδος των Ελλήνων ναυτιλιακών εταιρειών από το εμπόριο ρωσικού πετραλίου ήρθε μετά τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου.
Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής της G7 των 60 δολαρίων το βαρέλι.
Ουσιαστικά «τιμωρούν» ή απειλούν με κυρώσεις όποιον…τολμήσει να «ξεστρατίσει» από την γραμμή των αυτοκτονικών κυρώσεων και να «κάνει δουλειές με τη Ρωσία του Πούτιν».
Το Reuters συνεχίζει:
«Οι τρεις ελληνικές εταιρείες μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο για δεκαετίες και συνέχισαν να το κάνουν όταν οι περισσότερες δυτικές εταιρείες σταμάτησαν να εκτελούν τα δρομολόγια για να αποφύγουν τους αυξανόμενους κινδύνους κυρώσεων και την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών.
Οι διαδρομές ήταν προσοδοφόρες. Το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου έφερε έσοδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στους φορτωτές που πήραν το ρίσκο.
Οι ναύλοι για τη ρωσική μεταφορά πετρελαίου εκτινάχθηκαν έως και 15 εκατομμύρια δολάρια ανά ταξίδι με δεξαμενόπλοιο από τα λιμάνια της Βαλτικής στην Ινδία τον περασμένο χειμώνα, καθώς οι ναυλωτές χρεώνουν υψηλές τιμές λόγω του κινδύνου. Αυτό ήταν αρκετές φορές πιο ακριβό από τις αποστολές αργού πετρελαίου χωρίς κυρώσεις.
Οι τρεις ελληνικές εταιρείες διαχειρίζονται περισσότερα από 100 πετρελαιοφόρα ικανά να χειριστούν σχεδόν όλες τις εξαγωγές πετρελαίου από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Ρωσίας Primorsk, Ust-Luga και Novorossiisk περίπου 10 εκατομμυρίων τόνων το μήνα ή 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
freepik photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νύχτα μπλακ άουτ και εκρήξεων στο Κίεβο, vid
- Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Χιλιάδες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων εν μέσω αυξημένης κίνησης λόγω των γιορτών
- Ο Χρήστος Τζόλης στoυς κορυφαίους της Ευρώπης – Σπάει κοντέρ
- Περού: Νέα δολοφονία 34χρονου δημοσιογράφου – Είναι η τέταρτη από την αρχή του έτους
- Δυνατή χιονοθύελλα έπληξε τη Νέα Υόρκη ντύνοντας τα πάντα στα λευκά, vid
- Ο Ζελένσκι εκτοξεύει απειλές κατά της Λευκορωσίας, συμμάχου του Πούτιν
- Καιρός σήμερα: Πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι και συννεφιά – Πού θα βρέξει
- Λαβρόφ σε παιδί που ζήτησε δώρο υδρόγειο: «Περίμενε να χαράξουμε τα σύνορα», vid
- Ο ουρανός της Αθήνας φώτισε με 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών» – ΦΩΤΟ
- Σκηνές τρόμου στη Γαλλία: Νεαρός άνδρας μαχαίρωσε τρεις γυναίκες σε σταθμούς του μετρό στο Παρίσι
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΙΡΟΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
ΡΕΥΜΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ
ΜΕΤΡΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ
VOUCHER
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ









