Το Ισραήλ έχει ενισχύσει τον αποκλεισμό του και βομβαρδίζει τη Γάζα εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες ως αντίποινα για την επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές έχουν σκοτωθεί 1.400 άνθρωποι.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι 8.796 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου.
Το σύνορο της Γάζας με την Αίγυπτο–το μοναδικό σημείο εξόδου πέραν των κλειστών συνοριακών περασμάτων με το Ισραήλ–είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστό από τις 7 Οκτωβρίου παρότι πολλές εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι και ένας μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστινίων που θα νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, πέρασαν στην Αίγυπτο από χθες.
Το Κατάρ διαμεσολάβησε για την επίτευξη αυτής της συμφωνία ώστε να μπορέσει ένας αριθμός ανθρώπων να εγκαταλείψει την Γάζα και μια διπλωματική πηγή έχει δηλώσει ότι περίπου 7.500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα φύγουν από τη Γάζα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, το WAM, μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχίαν κάλεσε τα νοσοκομεία να νοσηλεύσουν 1.000 παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής από τη Γάζα “συνοδευόμενα από τις οικογένειές τους”.
Δεν είναι σαφές αν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα μπορέσουν να φύγουν από τη Γάζα με βάση τη συμφωνία διαμεσολάβησης του Κατάρ, στην οποία μετείχαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησε άμεσα στο ερώτημα για τα σχέδιά του να παράσχει φροντίδα και φιλοξενία στα παιδιά αυτά και στις οικογένειές τους, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το WAM μετέδωσε ότι τα παιδιά “θα επιστρέψουν στα σπίτια τους” μετά την νοσηλεία τους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Χρήσιμος αλλά ανεπαρκής ο Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε εκπρόσωποι της Τ.Α.
- “Φτυστός” ο τσάρος Νικόλαος B’…Ρώσος κουρεύτηκε όπως εκείνος γιατί του μοιάζει, vid
- Panathēnea 2026: Η Αθήνα στο σταυροδρόμι τεχνολογίας, startups και πολιτισμού
- ΔΥΠΑ: Ανάρτηση του Μητρώου Ωφελούμενων-Eργαζόμενων για το νέο πρόγραμμα 750 ευρώ
- “Ελ. Βενιζέλος”: Τι ισχύει με το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου που αφορά τον έλεγχο όλων των υπηκόων τρίτων χωρών
- Ο πάπας λέει τα ακριβώς αντίθετα από όσα είπε ο Χριστός για τον πόλεμο και την ειρήνη
- Αλ. Σδούκου: «Η κ. Αποστολάκη θύμισε τις εποχές των “γερμανοτσολιάδων” και της πιο ακραίας τοξικότητας»
- ΥΠΕΞ για συριακή πόλη με ελληνικό πληθυσμό: «Παρακολουθούμε στενά με ανησυχία την κατάσταση»
- Duffy: Η αληθινή ιστορία της απαγωγής της, για πρώτη φορά στην οθόνη
- “Μην κοιμάστε όταν οδηγείτε!” – Ο αυτόματος πιλότος στην Κίνα γίνεται ρουτίνα, vid









