Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ΕΟ του ΚΚΕ:
«Αυτή τη στόχευση εξυπηρετεί το σπάσιμο της αλυσίδας σχεδιασμού-μελέτης-κατασκευής των εγγειοβελτιωτικών έργων, που υλοποιείται μέσω της μεταφοράς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Άλλωστε ήδη με το πρόγραμμα “Ύδωρ 2.0” έχει ξεκινήσει η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), από την οποία επωφελούνται οι κατασκευαστικοί όμιλοι με τη χρήση των έργων για τουλάχιστον 20 χρόνια εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους είτε άμεσα από τους αγρότες είτε έμμεσα από τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής. Πρόκειται για στρατηγική που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των τροφίμων, με το λαό να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις διατροφικές του ανάγκες.
Ταυτόχρονα, δρομολογούνται αλλαγές της νομοθεσίας που διέπει τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), ώστε αυτοί να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες, που θα έχουν ως αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, αντιμετωπίζοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες ως “πελάτες” που θα χρυσοπληρώνουν το νερό.
Όλα αυτά τη στιγμή που η διεθνής πείρα τεκμηριώνει ότι το βάθεμα της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης του νερού, συνοδεύεται από δραματική πτώση της ποιότητάς του, την επιδείνωση των υποδομών και της απαιτούμενης συντήρησής τους, οι οποίες με βάση την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία στη βάση του “κόστους – οφέλους” θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία του λαού».
«Τα εγγειοβελτιωτικά έργα πρέπει να εξασφαλίζουν ποιοτικό, επαρκές και φθηνό νερό και τελικά να συμβάλλουν στην παραγωγή οικονομικών και ποιοτικών τροφίμων για το λαό.
Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης απαιτεί κοινό αγώνα βιοπαλαιστών αγροτών, εργατοϋπαλλήλων, λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό κέρδος, για μια οικονομία κι εξουσία που χωρίς αυτά θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα», τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλε το εξής ερώτημα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι ο εν λόγω σχεδιασμός που έχουν δρομολογήσει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση μέσω της προώθησης των ΣΔΙΤ και του Ταμείου Ανάκαμψης οδηγεί σε νέες αυξήσεις του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, μειώνει το εισόδημα των παραγωγών και κάνει απαγορευτική την παραγωγή οικονομικών και ποιοτικών τροφίμων για το λαό;».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Φεγγάρι του Κάστορα”: Πότε θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους – Από πού πήρε το όνομά της
 - Θέλουν την Ουκρανία σε «μαντρί»! Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της χώρας
 - ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα καταβάλει στους φτωχούς Αμερικανούς τη μισή επισιτιστική βοήθεια για τον Νοέμβριο
 - Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία σε ακόμα μία δημοσκόπηση
 - Γάζα: Δηλώσεις Φιντάν μετά τη διάσκεψη ισλαμικών χωρών
 - Βίντεο – σοκ από Ρώμη: Απανωτές καταρρεύσεις στον “Πύργο των Κόμηδων” κοντά στο Κολοσσαίο
 - Ν. Ανδρουλάκης: Όχι πολυφωνία από τα κορυφαία στελέχη, να έχουμε ενσυναίσθηση και συναντίληψη μέχρι τις εκλογές
 - Σέρρες: Ζωονόσοι αφανίζουν το 1/5 των ζώων – 20.000 οδηγήθηκαν στη σφαγή λόγω ευλογιάς το τελευταίο τρίμηνο
 - Α. Διαμαντοπούλου: Το επερχόμενο συνέδριο είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αναταχθεί το κόμμα
 - Το «σκοτεινό» σενάριο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ
 
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					








