Η αναβάθμιση κατά 1-2 βαθμίδες αφορά στο αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των τραπεζών καθώς και στην αυτόνομη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση τους, ενώ οι προοπτικές και για τις έξι τράπεζες είναι θετικές.
Ειδικότερα, το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των έξι τραπεζών αναβαθμίστηκε:
• Για την Alpha Bank στο Ba1 από Ba2,
• Για την Attica Bank στο Β3 από Caa1,
• Για την Eurobank στο Baa3 από Ba2,
• Για την Εθνική, επίσης στο Baa3 από Ba2,
• Για την Παγκρήτια στο Β2 από Β3 και
• Για την Πειραιώς στο Ba1 από Ba3
Σε ανακοίνωσή του, ο Moody’s σημειώνει ότι οι αναβαθμίσεις καθοδηγήθηκαν από τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία καθώς και από τις σημαντικές βελτιώσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τραπεζών. Αντανακλούν επίσης την άποψη του οίκου για τις καλές προοπτικές οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τη σχετικά ισχυρή οικονομική επίδοσή τους την επόμενη διετία.
Βασικός μοχλός για τις αναβαθμίσεις είναι οι καλύτερες λειτουργικές και πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα, δίνοντας ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε σοκ, οδηγώντας στην πρόσφατη αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου στο Ba1 (με σταθερές προοπτικές) από Ba3 (με θετικές προοπτικές), σημειώνει η ανακοίνωση.
Ως συνέπεια της αξιολόγησης αυτής, ο Moody’s αναβάθμισε το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας σε «moderate+» από «moderate-», το οποίο με τη σειρά του ασκεί ανοδική πίεση στα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ και των έξι τραπεζών.
Παράλληλα, οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος, βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τους σε περίπου 12,8 δις. ευρώ (ή 8,6% των συνολικών δανείων) τον Ιούνιο του 2023 από 47,2 δις. ευρώ (ή 30% των συνολικών δανείων) τον Δεκέμβριο του 2020.
«Αυτό βοήθησε επίσης τη δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν δάνεια στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα αποπληρωμής των πελατών τους», σημειώνει ο Moody’s, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν νέους μετωπικούς ανέμους και προκλήσεις που απορρέουν από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξημένα επιτόκια, τα οποία πιθανόν θα έχουν επίπτωση στους πιο ευάλωτους δανειολήπτες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αγία Πετρούπολη: Η FSB απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας σημαντικού προσώπου
- Παπαστεργίου: Πάμε να κτίσουμε μία Ελλάδα ψηφιακή
- Κυρανάκης: «Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας καταγγελιών report.oasa.gr»
- Πυρκαγιά σε παλιά καφετέρια στους Αγίους Αναργύρους – Δείτε εικόνες
- Ζαχαράκη: «Δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου»
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στη Φλόριντα – Είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τα πεθερικά και την κουνιάδα του
- Ο «Δράκος» επιβεβαίωσε πως τα πράγματα αλλάζουν! Από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έγιναν
- Μέγαρου Μαξίμου: Τιμητική πολιτογράφηση από τον πρωθυπουργό στον «ήρωα του Αράχθου»
- Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομείται την Κυριακή η Λ.Νίκης – Δείτε ποιες ώρες
- Αντιδρούν οι NYT στην αγωγή-«μαμούθ» των 15δις δολαρίων από τον Τραμπ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΚΙΝΗΤΑ
