ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, σχετικά με την «διεκδίκηση των Γλυπτών και την πρόσφατη αποκάλυψη της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο».
Η υπουργός, τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα της κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο», «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει και φυλάσσει όχι μόνο τις ελληνικές συλλογές και τα Γλυπτά αλλά το σύνολο των συλλογών».
Υπογράμμισε πως «είναι μείζον θέμα να υπάρχει εν των έσω κλοπή» και «είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη κλοπή που αποκαλύφθηκε στο Βρετανικό Μουσείο έχει με κρότο καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου», καθώς έχει κλονίσει τα επιχειρήματά του περί προστασίας, συντήρησης και φύλαξης του Βρετανικού οργανισμού».
Η κ. Μενδώνη, είπε ότι «οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν φροντίζουν για την προστασία των συλλογών, ούτε λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας και φύλαξης. Η δήθεν προστασία που παρέχεται ήταν πάντα πλημμελής, ελλιπής και προβληματική ως προς τα αριστουργήματα του Φειδία». Η αποκάλυψη αυτής της κλοπής, είπε η υπουργός «ενισχύει τα επιχειρήματα μας».
Η κυρία Μενδώνη σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε με σθεναρό τρόπο την διεκδίκησή τους», «το θέμα έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον ομόλογό του, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», «δεν παρεκκλίνουμε σε καμία θέση από τις εθνικές μας γραμμές».
Σημείωσε πως είναι σαφές ότι «τα Παρθενώνια γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής, επομένως αυτό και μόνο το γεγονός δεν επιτρέπει να αποδεχθούμε τίποτα από αυτά που λέγονται από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς».
Η θέση μας, είπε η υπουργός «ήταν και είναι ομόθυμη, σαφής και αμετάκλητη. Δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο καθώς θεωρούμε ότι είναι προϊόν καταστροφικής αρπαγής και κλοπής. Η Ελλάδα υποχρεούται και συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι θέμα ηθικής τάξης και δικαιοσύνης»
Απαντώντας στο ερώτημα του βουλευτή γιατί δεν δημοσιοποιείται η στρατηγική διεκδίκησης που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η υπουργός υποστήριξε πως «είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την ίδια την στρατηγική» καθώς «από την στιγμή που δημοσιοποιείται ένα σχέδιο παύει να αποτελεί στρατηγική»». Τόνισε όμως ότι «εργαζόμαστε αθόρυβα, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα για να φτάσουν στον εθνικό μας στόχο. Και αυτό έχει αποδειχθεί από μια σειρά από γεγονότα». Η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως «η στάση και η θέση της Ελλάδας έχει πλέον πάρει διεθνείς διαστάσεις»
(απεμπε – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ταξί: Κανονικά στους δρόμους της Αττικής την Παρασκευή, λόγω της κακοκαιρίας
- Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας
- Υπ. Εργασίας: Σύσταση για μέτρα προστασίας των εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας και τηλεργασία
- Τι ετοιμάζει το ΝΑΤΟ και κάνει λόγο για αυξανόμενες υβριδικές απειλές;
- Συγκλονιστικές εικόνες στη Λακωνία: Έσωσαν οικογένειες από πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα
- Αττική: Κλειστές την Παρασκευή οι εκπαιδευτικές δομές και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΔΥΠΑ
- Χαμός στη Eurovision: Αποχωρούν τέσσερις χώρες μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ
- Πούτιν: «Όλα έχουν ένα τέλος. Μόνο ο Θεός είναι αιώνιος»
- Ξανά στα πέρατα του κόσμου η “Αστερομάτα”: Μάγεψε η Κλαυδία μπροστά στην Ολυμπιακή Φλόγα, vid
- Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης σχετικά με την Δικαιοσύνη









