Συνοικίες ολόκληρες έγιναν παρανάλωμα του πυρός και η δυτική πλευρά του νησιού έχει σχεδόν αποκοπεί, με μόνο έναν αυτοκινητόδρομο να παραμένει ανοικτός και χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν να απομακρυνθούν, ενώ αξιωματούχοι κάνουν λόγο για εκτεταμένη καταστροφή στη Λαχέινα, το λιμάνι της και τις γύρω περιοχές.
Μερικοί άνθρωποι έπεσαν στον ωκεανό για να ξεφύγουν από τον καπνό και τις φλόγες.
«Έχουμε τη χειρότερη καταστροφή που έχω δει ποτέ. Όλη η Λαχέινα έχει καεί. Είναι σαν Αποκάλυψη», λέει ο κάτοικος της Λαχέινα Μέισον Τζάρβι που διέφυγε από την πόλη.
Ο Τζέρβι έδειξε στο Ρόιτερς φωτογραφίες που τράβηξε κατά μήκος της παραλίας της Λαχέινα όπου τα πάντα έχουν γίνει στάχτη. Καθώς φορούσε κοντό παντελόνι, έδειξε επίσης καψίματα στο μηρό του, τα οποία είπε πως έπαθε καθώς οδηγούσε το ηλεκτρικό ποδήλατό του ανάμεσα στις φλόγες για να σώσει τον σκύλο του.
Αεροφωτογραφίες εικονίζουν στήλες καπνού να υψώνονται από το ένα τετράγωνο μετά το άλλο στη Λαχέινα, που είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στο Μάουι και φιλοξενεί πολλά μεγάλα ξενοδοχεία.
«Είναι σαν να βομβαρδίσθηκε μια περιοχή. Είναι σαν πολεμική ζώνη», είπε ο πιλότος ελικοπτέρου Ρίτσαρντ Όλστεν, σύμφωνα με το Hawaii News Now.
Καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη εναντίον τριών μεγάλων πυρκαγιών, η πρόσβαση στο δυτικό Μάουι έχει αποκλειστεί για όλους, εκτός από τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους ανθρώπους που απομακρύνονται.
Περισσότεροι από 11.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από το Μάουι, δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Εντ Σνίφεν της Διεύθυνσης Μεταφορών της Χαβάης. Αν και έχουν κλείσει τουλάχιστον 16 δρόμοι, το αεροδρόμιο του Μάουι λειτουργεί κανονικά και οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από το νησί, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σνίφεν.
#Hawaii is on #fire. #Forest fires are spreading rapidly due to arid conditions and strong winds from #Hurricane Dora, which is rated as Level 4#ecology #ecologytoday pic.twitter.com/kWh6E6K2tW
— Ecology (@ecology_today) August 10, 2023
Fleeing the wildfires in Maui. 😱 pic.twitter.com/lzJsiVp0O2
— StrictlyChristo 🇺🇦🌻 (@StrictlyChristo) August 9, 2023
BREAKING: Popular 'Front Street' is on fire in Lahaina on the island of Maui, Hawaii, where, authorities said, people jumped into the water to escape flames and smoke from a wind-fueled wildfire. pic.twitter.com/vPRXufhbHc
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) August 9, 2023
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)








