όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες για πυροδότηση των εντάσεων στην περιοχή.
Η αναταραχή εντάθηκε στην περιοχή μετά τις εκλογές του Απριλίου που μποϊκόταραν οι Σέρβοι δίνοντας τη νίκη σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού, σε υποψήφιους αλβανικής εθνότητας η οποία αποτελεί το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου.
Το γεγονός ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα παρότι έλαβαν μόλις το 3,5% των ψήφων προκάλεσε επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένθερμο υποστήριξη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008. Ως αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Πρίστινα από άσκηση του ΝΑΤΟ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μιλάει με τις δύο πλευρές.
“Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε εγρήγορση”, δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στο Όσλο. “Το μήνυμά μας προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι πως πρέπει να δεσμευθούν με καλή πίστη στον διάλογο που οργανώνει η ΕΕ”.
Είπε πως η συμμαχία είναι έτοιμη να στείλει και περισσότερους στρατιώτες επιπλέον των 700 που είναι ήδη καθ’ οδόν για να ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη των 4.000 ειρηνευτών στο Κόσοβο, μετά τον τραυματισμό 30 μελών της ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβων διαδηλωτών τη Δευτέρα.
Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους.
Η Σερβία χρειάζεται να συμβιβαστεί με το παρελθόν της, δήλωσε η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι στο Reuters, το περιθώριο ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στη Μολδαβία, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο υποστηρίζοντας “εγκληματικές συμμορίες” στον βορρά.
Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής στη Μολδαβία, ο Βούτσιτς είπε πως το Κόσοβο θα πρέπει να αποσύρει τους “λεγόμενους δημάρχους” σε τέσσερις δήμους και είπε πως ένα τέτοιο βήμα θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης.
Οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κόσοβο ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013 για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.
Στη βόρεια πόλη Λεπόσαβιτς, στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο όπου βρίσκεται από τη Δευτέρα ένας από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους, Σέρβοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και ύψωσαν τη σερβική σημαία πάνω σε έναν φράχτη.
Στις τρεις άλλες περιοχές –Ζούμπιν Πότοκ, Ζβέτσαν και Βόρεια Μιτρόβιτσα– οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι δεν εργάζονται από τα γραφεία τους στα δημαρχεία, συμβάλλοντας να διατηρηθεί η ηρεμία στις πόλεις αυτές.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του σχεδόν μια δεκαετία αφότου οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εκδίωξαν την αστυνομία και τον στρατό της Σερβίας από εκεί. Η Σερβία και κάπου 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο δεν αναγνωρίζουν την Πρίστινα και εξακολουθούν να θεωρούν το Κόσοβο τμήμα της Σερβίας.
(ΑΠΕΜΠΕ – απεμπε-EPA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
- Τότε θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα Μητσοτάκης-Ερντογάν
Κύρια Θέματα

















