Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Ουάσινγκτον Σκουέαρ Παρκ το βράδυ της Παρασκευής, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζόρνταν Νίλι» και «Το να είσαι φτωχός δεν είναι έγκλημα».
Νωρίτερα, μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν κοντά στο γραφείο της εισαγγελίας του Μανχάταν, απαιτώντας να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του 24χρονου πρώην πεζοναύτη, αλλά και να διενεργηθεί έρευνα για τους αστυνομικούς που τον ανέκριναν και ακολούθως τον άφησαν ελεύθερο. Τα στοιχεία του 24χρονου δεν έχουν γίνει γνωστά.
Το συμβάν με το φονικό κεφαλοκλείδωμα βιντεοσκοπήθηκε με κινητό τηλέφωνο. Στο ντοκουμέντο διακρίνεται η στιγμή που ο 24χρονος ακινητοποιεί τον άτυχο Αφροαμερικανό μέσα στον συρμό του μετρό. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νίλι μπήκε στο βαγόνι και άρχισε να φωνάζει σε επιβάτες ότι δεν έχει να φάει και θα πεθάνει από την πείνα. Μια λογομαχία είχε τραγική κατάληξη, αφού ο 24χρονος του έκανε κεφαλοκλείδωμα μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Η έκθεση του ιατροδικαστή κάνει λόγο για ανθρωποκτονία που επήλθε από στραγγαλισμό.
Ο 30χρονος Τζόρνταν Νίλι ήταν γνωστή φυσιογνωμία στη Νέα Υόρκη: ένας άστεγος Αφροαμερικανός που συνήθιζε να μιμείται τις χορευτικές φιγούρες του Μάικλ Τζάκσον μέσα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και συρμούς του μετρό.
Πολλοί από τους διαδηλωτές αποδίδουν ρατσιστικά κίνητρα στον 24χρονο πρώην πεζοναύτη, χαρακτηρίζοντας «λιντσάρισμα» τη μοιραία λαβή.
Η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ – που εκπροσωπεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων περιοχές της Νέας Υόρκης όπου ζουν πολλοί Αφροαμερικανοί, όπως το Μπρονξ και το Κουίνς – τόνισε πως ο Νίλι δολοφονήθηκε και ζήτησε τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δολοφόνου.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αμερικανός ΥΠΑΜ: Αν το Ιράν δεν παραδώσει το ουράνιο του οι ΗΠΑ θα το πάρουν με κάθε μέσο, vid
- ΙΣΑ: Έντονη αντίθεση με τροπολογία που περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών στον εξειδικευμένο ιατρό
- Γερμανία: Γυναίκα δάγκωσε εργαζόμενο στους σιδηροδρόμους ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί
- Πολεμικό σόου Μέσης Ανατολής: Όλες οι πλευρές παρουσιάζονται ως… «νικήτριες»
- Εκεχειρία στο Ιράν, αλλά αιματοκύλισμα στον Λίβανο: Νέοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό
- Βανς: Απογοητευτήκαμε από πολλούς πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη
- Δέκα ερωτοαπαντήσεις σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης στα social media για τους ανηλίκους
- Πτώσεις δένδρων από τους ισχυρούς ανέμους στη Θεσσαλονίκη
- Τραμπ: Δασμοί 50% σε όποιον δίνει όπλα στο Ιράν – Δεν θα υπάρξει εμπλουτισμός ουρανίου
- Μαρινάκης: Γιατί είναι αναγκαίο το age ban στα κοινωνικά δίκτυα









