Σύμφωνα με στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα επίπεδα της βροχής αυτόν τον μήνα διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων χρόνων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο γεγονός και η αναμενόμενη αύξηση της όχλησης από τα κουνούπια δεν ανησυχεί τους ειδικούς καθώς δεν πρόκειται για κουνούπια που ευθύνονται για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος, επικεφαλής της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», που συμμετέχει στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν είναι σύνηθες να καταγράφονται τόσο υψηλά επίπεδα βροχής τον μήνα Απρίλιο. Ωστόσο, οι ψεκασμοί από εδάφους έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα στα 160.000 στρέμματα που καλύπτουν τα 16 υγροτοπικά συστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η Περαία, το Αγγελοχώρι, το Καλοχώρι, ο Άγιος Μάμας, οι λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου, οι εκβολές του Αλιάκμονα, η λίμνη Κερκίνη κ.ά.). Παράλληλα, γίνονται ψεκασμοί και με τη βοήθεια drones σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία.
«Σε όλη την Περιφέρεια η κατάσταση ελέγχεται επαρκώς καθώς χάρη στην τριετή διάρκεια των προγραμμάτων καταπολέμησης, βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση» σχολίασε. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τον ιό του Δυτικού Νείλου, γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή τοποθετούνται οι παγίδες σύλληψης των ακμαίων κουνουπιών και από τους ελέγχους και τις ταυτοποιήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα μπορεί να προκύψει μια αρχική πρόβλεψη από τον Ιούνιο.
Την 1η Μαΐου, παράλληλα, ξεκινάει η λειτουργία του μοντέλου πρόβλεψης και της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Μosquito Vision, μέσω της οποίας οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν δωρεάν να ενημερώνονται για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών τις βραδινές ώρες σε συγκεκριμένες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς για την καταπολέμηση των κουνουπιών υπενθυμίζουν τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων από τους πολίτες, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε κήπους, ταράτσες ή μπαλκόνια ή γενικότερα σε κατοικημένες περιοχές.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ
- Λίνα Μενδώνη από Καστοριά: «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο Πολιτισμού που έχει υπάρξει ποτέ»
- Ουκρανία και ένταξη στην ΕΕ: Εκτίμηση «κόλαφος» για την συνέχεια
- Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου
- Περιφέρεια Κρήτης: Στόχος η διάσωση, καταμέτρηση και προστασία των μνημειακών ελαιόδεντρων
- Άγιος Παντελεήμονας: Χειροπέδες σε δύο άνδρες για ναρκωτικά και βία κατά αστυνομικών
- Η όρεξη των Γάλλων για τα αυγά έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ – Πόσα εκατοντάδες αυγά έφαγαν το 2025
- Μια νέα παγκόσμια τάξη! Πώς την εξηγεί η Ζαχάροβα – Τι θα κάνει η Ελλάδα;
- Θεσ/νικη: Αναμορφωτικό μέτρο στον 15χρονο που διακίνησε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο συνομήλικής του
- Nations League: Με Γερμανία, Ολλανδία και Σερβία κληρώθηκε η Ελλάδα
Κύρια Θέματα









