Η Κάλας, η χώρα της οποίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πόλη Ζίτομιρ της βορειοδυτικής Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες συνυπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη με την οποία καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.
«Συμφωνούμε ότι μια ισχυρή, ανεξάρτητη και ευημερούσα Ουκρανία, ως μέλος της ευρωατλαντικής οικογένειας, τη ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας» αναφέρεται σε αυτήν την κοινή διακήρυξη.
«Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (τον Ιούλιο) συμφωνούμε να συνεργαστούμε για να χαράξουμε μια πορεία που θα βοηθήσει να έρθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξή της στον στρατιωτικό τομέα, αλλά επανέλαβε και το αίτημά του για γρήγορη παράδοση περισσότερων οπλικών συστημάτων από τους Δυτικούς συμμάχους «ώστε να επιταχύνουμε το τέλος αυτού του πολέμου».
Η Ρωσία θεωρεί ότι ο ανεφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα από τις χώρες του ΝΑΤΟ παρατείνει τη σύγκρουση και εγείρει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης. Θεωρεί επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για τη δική της ασφάλεια.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στις ιταλικές Άλπεις: Χιονοστιβάδες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους
- Κ. Τσιάρας: «Η στήριξη της κυβέρνησης στους αγρότες είναι σταθερή, συγκεκριμένη και έχει σαφή κατεύθυνση»
- «Θερμαίνεται» πάλι η Μέση Ανατολή – Τι σχεδιάζουν οι αυτονομιστές στην Υεμένη
- Σαρώνει το «Avatar: Fire and Ash»- Κοντά να «πιάσει» το ορόσημο του 1 δις δολαρίων
- ΑΑΔΕ: Στο 88% η εμπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
- ΣΥΡΙΖΑ: Μετά από εξι χρόνια διάλυσης του κράτους δικαίου, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως θεσμικός
- Χάος στο αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ – Ακυρώνονται εκατοντάδες πτήσεις εξαιτίας χιονιού και παγετού
- Σχέδιο επίθεσης εμπνευσμένο από το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να απετράπη στις ΗΠΑ
- Η Αίτνα «ξύπνησε» ξανά εκτοξεύοντας ποτάμια λάβας – Δείτε εντυπωσιακά βίντεο και εικόνες
- “Καμπανάκι” από την ΠΕΔ Κρήτης για το μεταναστευτικό – «Λήψη αποφάσεων χωρίς άλλη αναβολή»








