Το Υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας ανακοίνωσε την «προσωρινή απαγόρευση» των εισαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από την Ουκρανία, επικαλούμενο την έλλειψη «ουσιαστικών» μέτρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την προστασία των αγορών της ΕΕ από «αποσταθεροποίηση» από την ανεξέλεγκτη ροή φθηνών προϊόντα.
Η ουγγρική κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα της ουγγρικής γεωργίας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση το βράδυ του Σαββάτου , ανακοινώνοντας προσωρινή απαγόρευση έως τις 30 Ιουνίου. Η Βουδαπέστη ελπίζει ότι αυτό θα δώσει στις Βρυξέλλες «αρκετό χρόνο για να εφαρμόσουν ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα της ΕΕ για να επανεξετάσουν την πλήρη δασμολογική απαλλαγή για τα ουκρανικά προϊόντα».
Ο κατάλογος των απαγορευμένων προϊόντων θα περιλαμβάνει επίσης «μια σειρά από άλλα αγροτικά προϊόντα», συνεχίζει το υπουργείο.
«Χρησιμοποιώντας μεθόδους παραγωγής που δεν επιτρέπονται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ως αποτέλεσμα, εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, η ουκρανική γεωργία, με τις απεριόριστες ευκαιρίες αφορολόγητων και ελεύθερων συναλλαγών, καθιστά αδύνατο για τους αγρότες της ΕΕ να ανταγωνιστούν», δήλωσε ο υπουργός. Γεωργίας István Nagy, εξηγώντας τα «έκτακτα Μέτρα».
Η Πολωνία είχε εισαγάγει παρόμοιους περιορισμούς την προηγούμενη ημέρα , επίσης με την αιτιολογία ότι έπρεπε να προστατεύσει τους ντόπιους αγρότες, προκαλώντας αντιδράσεις από το Κίεβο. Σε μια περαιτέρω κίνηση, η Σλοβακία απαγόρευσε την Παρασκευή την επεξεργασία και την πώληση ουκρανικών σιτηρών με την αιτιολογία ότι ένα επικίνδυνο απαγορευμένο από την ΕΕ φυτοφάρμακο ανακαλύφθηκε σε μια αποστολή 1.500 τόνων του προϊόντος .
Το πρόβλημα προέρχεται από τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες να υποστηρίξει την Ουκρανία επιτρέποντας αδασμολόγητες εισαγωγές από τη χώρα, ενώ το διαφημίζει ως τρόπο ενίσχυσης των εξαγωγών της χώρας σε φτωχότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και την οικονομική στήριξη της Αφρικής. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των εξαγόμενων προϊόντων καταλήγει στην Ανατολική Ευρώπη και πιέζει εκεί τις τιμές της αγοράς.
Τον περασμένο μήνα, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας κάλεσαν την Επιτροπή της ΕΕ να λάβει μέτρα κατά των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών και απαίτησαν την επαναφορά των δασμών σε αντάλλαγμα. Στις αρχές Απριλίου, οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν επίσης από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να αγοράσουν πίσω συσσωρευμένα ουκρανικά προϊόντα για «ανθρωπιστικούς» λόγους.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Φεγγάρι του Κάστορα”: Πότε θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους – Από πού πήρε το όνομά της
- Θέλουν την Ουκρανία σε «μαντρί»! Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της χώρας
- ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα καταβάλει στους φτωχούς Αμερικανούς τη μισή επισιτιστική βοήθεια για τον Νοέμβριο
- Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία σε ακόμα μία δημοσκόπηση
- Γάζα: Δηλώσεις Φιντάν μετά τη διάσκεψη ισλαμικών χωρών
- Βίντεο – σοκ από Ρώμη: Απανωτές καταρρεύσεις στον “Πύργο των Κόμηδων” κοντά στο Κολοσσαίο
- Ν. Ανδρουλάκης: Όχι πολυφωνία από τα κορυφαία στελέχη, να έχουμε ενσυναίσθηση και συναντίληψη μέχρι τις εκλογές
- Σέρρες: Ζωονόσοι αφανίζουν το 1/5 των ζώων – 20.000 οδηγήθηκαν στη σφαγή λόγω ευλογιάς το τελευταίο τρίμηνο
- Α. Διαμαντοπούλου: Το επερχόμενο συνέδριο είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αναταχθεί το κόμμα
- Το «σκοτεινό» σενάριο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ









