Παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στο 4ο Power & Gas Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
“Ο ευρωπαϊκός νότος και η χώρα μας έχουν πλεονέκτημα στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Παράλληλα, είναι η πύλη εισόδου της ενέργειας από την Αφρική. Για να έχει η ΕΕ ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, θα πρέπει η Ευρώπη να στηρίξει την αναβάθμιση των διασυνδέσεων”, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Ο υπουργός ανήγγειλε επίσης την προκήρυξη προγράμματος επιδότησης βιομηχανικών επενδύσεων για την παραγωγή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την πράσινη μετάβαση (μπαταρίες, ηλιακά πάνελ, εξοπλισμό για παραγωγή υδρογόνου και ηλεκτροκίνηση κλπ.) ώστε η μετάβαση να συνοδεύεται από τη μέγιστη εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Σε σχέση με τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ότι η τόνωση του ανταγωνισμού και η υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου οδήγησαν τις τιμές των προμηθευτών κοντά στο στόχο (15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα) που έθεσε η κυβέρνηση μέσω των επιδοτήσεων που δίνονται τους τελευταίους μήνες. “Θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο. Μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, οπότε πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι ώστε να έχουμε τους απαιτούμενους πόρους”, πρόσθεσε. Ο κ. Σκρέκας ανήγγειλε επίσης ρύθμιση για τον “ενεργειακό τουρισμό”, δηλαδή την μετακίνηση καταναλωτών από τον έναν προμηθευτή στον άλλο αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο, χωρίς ωστόσο να θίγεται το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.
Τέλος, τόνισε ότι τα τελευταία 4 χρόνια διπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών, από 5 σε περισσότερα από 10 γιγαβάτ, κάτι που έχει αποτελέσματα και για τις τιμές καθώς αποφεύχθηκε η εισαγωγή ακριβού φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος. “Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ταχύτητα αδειοδότησης των ΑΠΕ. Χρειάζονται ωστόσο πολλά βήματα ακόμη στην αποθήκευση ενέργειας και τα δίκτυα προκειμένου να φθάσουμε σε 100 % πράσινη ενέργεια. Όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τόσο θα πέφτει η τιμή”, τόνισε ο υπουργός.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η ανάρτηση του Γ. Κεφαλογιάννη για την 28η Οκτωβρίου:
- «Νταντά Γάμου» κερδίζει τρελά λεφτά στη Νέα Υόρκη! Η νέα τάση, vid
- Μήνυμα Τσιάρα από Λουξεμβούργο: Ευρώπη της συνοχής, της ανθεκτικότητας και της δίκαιης στήριξης των αγροτών
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ως…Master Chief σε νέα φωτό του Λευκού Οίκου!
- Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα
- 28η Οκτωβρίου: “Προσπαθούσαμε να προφυλαχθούμε από τους βομβαρδισμούς” – Οι πρώτες ημέρες του πολέμου
- Σε εξέλιξη η παρέλαση της Θεσσαλονίκης: Οι πρώτες εικόνες και τα νέα συστήματα, video
- Σάλος με βουλευτή στο Περού: Της έκαναν πεντικιούρ…μέσα στο Κογκρέσο
- Ο Ζελένσκι ζητάει τα λεφτά των Ευρωπαίων «για ακόμα 2-3 χρόνια»
- 28η Οκτωβρίου: Τρικαλινοί οι πρώτοι νεκροί στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο









