Πρόκειται για την Αλεξάνδρεια, τη Νάουσα, τη Βέροια, την Πέλλα, τη Σκύδρα, την Έδεσσα, την Εορδαία, την Κοζάνη και το Αμύνταιο ενώ σε επόμενη φάση προβλέπεται η τροφοδοσία της Καστοριάς.
Ο αγωγός θα τροφοδοτεί και την μοναδα τηλεθέρμανσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο) ενώ θα είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη με πιστοποίηση για μεταφορά 100% υδρογόνου γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στην περιοχή. Αυτά προκύπτουν από την εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοζάνη.
Ο αγωγός μήκους 160 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγει στην Καρδιά Κοζάνης.
Σε μήνυμα του προς την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί προκλήσεις, όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου, του βιομεθανίου και του υδρογόνου έχουν σημαίνοντα ρόλο. Ο νέος αυτός αγωγός αποτελεί την πρώτη υποδομή στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που υποστηρίζει πλήρως τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο. Ως Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εγκρίνουμε και εποπτεύουμε την έγκαιρη υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, οι οποίες μαζί με τις λοιπές δράσεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο της περιοχής ευελπιστούμε να δημιουργήσουν ένα υπόδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης και δίκαιης μετάβασης».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε ότι η υποδομή του αγωγού σε συνδυασμό με τα επενδυτικά κίνητρα που ισχύουν στις λιγνιτικές περιοχές δημιουργούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να αναπτυχθούν πράσινες ενεργειακές εφαρμογές και μονάδες παραγωγής εξοπλισμού με εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι μονάδες παραγωγής υδρογόνου και βιομεθανίου στην περιοχή θα έχουν όπως είπε πρόσβαση σε ένα δίκτυο αγωγών ευρωπαϊκών διαστάσεων, γεγονός που φέρνει την Δυτική Μακεδονία στην πρώτη θέση των εξελίξεων.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτοunsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση δύο ΙΧ τα ξημερώματα – Νεκρή μία 45χρονη, δύο τραυματίες
- Τα «καλύτερα παιδιά»! Στην… παγκόσμια ελίτ των δικτύων 5G η Ελλάδα
- Διαδικτυακές δημοπρασίες: Ποια αντικείμενα πωλούνται – Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν
- Το διαδίκτυο λάτρεψε τον πιλότο για την ρομαντική χειρονομία στην γυναίκα του! vid
- Β. Σπανάκης από Ρόδο: Τα 228 έργα στα Δωδεκάνησα, με προϋπολογισμό τα 110 εκατ. ευρώ, είναι έργο της ΝΔ
- Άννα Διαμαντοπούλου: Οι ευχές για “Καλές Απόκριες” και το ζεϊμπέκικο στις Τζιτζιφιές, vid
- Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει συνθηκολογήσει ακόμα
- Μιλάνο – Κορτίνα: Όταν γλιστράς στην πίστα σκι και μετά…δεν έχει σταματημό! Viral βίντεο
- Καλοκαιρινά VS χειμερινών ελαστικών: Το «πείραμα» που έγινε viral – vid
- Αγοραπωλησία ακινήτων στην Ελλάδα: Ο δωδεκάλογος μίας επιτυχημένης συναλλαγής









