Η αύξηση θα αφορά περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ηδη υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη η απόφαση για την αύξηση στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά 7,75%.
Την αύξηση αυτή θα τη δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.
Από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31.12.2022.
Ειδικότερα, επηρεάζονται:
- Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016)και έχουν επανυπολογιστεί (παλαιές συντάξεις).
- Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016)και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.
- Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016)και δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό, δηλαδήοι συντάξεις του π. ΟΓΑ και όσες χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και δεν έχουν επανυπολογιστεί.
- Οι καταβαλλόμενεςαπό 13.5.2016 και έπειτα, που υπολογίζονται με βάση τον νόμοΚατρούγκαλουκαι με έναρξη καταβολής έως και 31.12.2022. Συντάξεις που θα απονεμηθούν από 1.1.2023, αλλά η ημερομηνία έναρξης καταβολής τους ανατρέχει με βάση τη νομοθεσία μέχρι και 31.12.2022, καταλαμβάνονται από τις αυξήσεις για μηνιαίες συντάξεις από 1.1.2023 και έπειτα.
Τονίζεται πως πέραν της αύξησης του 7,75%, τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν επιπλέον αυξήσεις και οικονομικές ενισχύσεις σε:
- 912.644 συνταξιούχους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- 1.206.624 συνταξιούχους μέσω του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ.
- 231.655 συνταξιούχους μέσω της τέταρτης ετήσιας αύξησης του νόμου Βρούτση.
Συμπερασματικά, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων:
- Το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους.
- Διπλές αυξήσεις θα δουν πάνω από 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχοι.
- Ενας στους δύο συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη.
- Το 83% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.
CNN Greece/eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Φάση των «16» σε Europa και Conference League: Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ΠΑΟ και ΑΕΚ
- Mercosur: Ο Μακρόν μιλά για «δυσάρεστη έκπληξη» και «ασέβεια» από την πλευρά της Φον ντερ Λάιεν
- Βουλή: Παραδόθηκε στον Νικ. Κακλαμάνη το πόρισμα της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ψηφιοποίηση στο κράτος: Τι συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα
- Θεσσαλονίκη: Λαμαρίνες στην Πλατεία Ελευθερίας – Μετά το Πάσχα ανακοινώσεις για νέες θέσεις στάθμευσης σε όλη την πόλη
- «Πραξικοπηματική» κίνηση από Φον ντερ Λάιεν: Εφαρμόζει συμφωνία παρά τις αντιδράσεις αγροτών και κρατών
- Ο πρωθυπουργός του Καναδά έφτασε στην Ινδία, λένε ινδικά ΜΜΕ
- Πάνω από τα τρία εκατομμύρια παραμένουν οι άνεργοι στη Γερμανία – Δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης η αγορά εργασίας
- Ν. Παπαθανάσης: Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η νέα δράση εκσυγχρονισμού ποιότητας και ανάπτυξης υπηρεσιών ΑΕΙ
- Υφυπ. Δικαιοσύνης: Στόχος της κυβέρνησης η έκδοση τελεσίδικης απόφασης στις 700 μέρες









