«Είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο London School of Economics με τον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Kevin Featherstone.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα παραπάνω λόγια πήραν και σχολίασαν τα τουρκικά ΜΜΕ, με πρώτη τη Hurriyet, που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «ξεπέρασε τα όρια» και έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη».
Και δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις Μητσοτάκη που ενόχλησαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Το ίδιο έγινε και με τη Navtex που εκδόθηκε για την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.
«Η Ελλάδα κινείται εναντίον του τουρκολιβυκού μνημονίου (…) θα κάνει έρευνες εντός της περιοχής της Λιβύης», έγραψαν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε:
«Η Ελλάδα επέκτεινε τη Naxtex για τις σεισμικές έρευνες που είχε εκδώσει στις 8 Νοεμβρίου. Η έκταση επεκτάθηκε στα 11.000 τ.χλμ. H εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει την αντιδραση της Τουρκἰας και της Λιβύης.
Διότι η περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες παραβιάζει το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης το οποίο έχουν υπογράψει το 2019. Η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός της περιοχής που ανήκει στη Λιβύη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
(newsit, skai – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χριστός ετέχθη! Χρόνια Πολλά
- Το Hubble της NASA αποκάλυψε το «Σάντουιτς του Δράκουλα», τον μεγαλύτερο δίσκο δημιουργίας πλανητών , vid
- Θεσσαλονίκη: Πάνω από πέντε κιλά κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου Roxy
- Μακελειό στη Νιγηρία: Έκρηξη σε τζαμί την ώρα της προσευχής – Τουλάχιστον επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες
- Λάρισα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες – Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις γιορτές
- Βαρσοβία: Συνελήφθη ο Πολωνός πρεσβευτής στο Παρίσι – Ερευνάται για υπόθεση διακίνησης πλαστών πτυχίων
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά σε όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Ιανουαρίου
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρό 7χρονο αγόρι σε τροχαίο- Τραυματίστηκαν οι γονείς
- Απίστευτες εξελίξεις που δείχνουν πως μετατρέπεται ένα κράτος για συγκεκριμένους σκοπούς









