Ανησυχία προκαλούν στην ΕΕ τα εκατοντάδες κρούσματα από μολυσματικό στέλεχος ηπατίτιδας Α, με την μετάδοση να γίνεται – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και μέσω μολυσμένων τροφίμων.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, 303 περιπτώσεις με πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελέχη της ηπατίτιδας Α εντοπίστηκαν σε:
- Αυστρία (7),
- Γερμανία (8),
- Ουγγαρία (161),
- Ολλανδία (8),
- Σλοβενία (35),
- Σουηδία (8), και
- Ηνωμένο Βασίλειο (76)
Τα πρώτα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για τα αίτια της έξαρσης των κρουσμάτων
Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, οι αρχές της Ουγγαρίας ανέφεραν μαζικά κρούσματα ηπατίτιδας Α με τον γονότυπο ΙΒ, τα οποία έχουν ανέλθει πλέον σε 161 από τον περασμένο Δεκέμβριο (139 άνδρες, 22 γυναίκες).
Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων των κρουσμάτων μειώνεται στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο. Αρκετά μολυσμένα άτομα αυτοαναγνωρίστηκαν ως ομοφυλόφιλοι, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μετάδοση μέσω σεξουαλικών επαφών, ενώ αρκετοί ασθενείς έχουν νοσηλευθεί.
Τον Ιούλιο του 2022, υπήρχε υποψία τροφογενούς επιδημίας συνδεδεμένης με εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από HAV IB.
Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κρύα σούπα φτιαγμένη με κατεψυγμένα μούρα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο.
Ο ιός της ηπατίτιδας Α είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και σε διάφορες μεθόδους συντήρησης όπως η κατάψυξη. Ως εκ τούτου, η πιθανή μετάδοση που μεταδίδεται από τα τρόφιμα θα πρέπει να διερευνάται όταν αναφέρονται πολλά κρούσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών – συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού πλυσίματος με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας, της αλλαγής πάνας και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού – παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α.
dnews/ pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου τιμά τα 100 χρόνια του ΑΠΘ με Μότσαρτ
- Παρέμβαση Τσίπρα για τον οσκαρικό σκηνοθέτη από την Παλαιστίνη που αγνοείται
- «Αλεξάνδρα»: Το πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στην Ευρώπη
- Ν. Κακλαμάνης: Η Άννα Συνοδινού είναι η «Καρυάτιδα» των καιρών μας
- Μητσοτάκης-Κόστα: Τι ειπώθηκε για το «μεταναστευτικό»
- Ολυμπία Χοψονίδου και Βασίλης Σπανούλης φωτογραφίζονται περήφανοι με το μετάλλιο
- ΔΥΠA: Ξεκινάει σήμερα το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη βιομηχανία στον Έβρο
- Μητσοτάκης για μηχανισμό SAFE: Δεν μπορεί να μετέχουν χώρες που απειλούν με πόλεμο χώρες της ΕΕ
- Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2025: Από 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου το νησί ζει στον ρυθμό του θεάτρου
- Τουρκία: Έκανε παρανάλωμα του πυρός προϊόντα σε σούπερ μάρκετ, video
Κύρια Θέματα

















