Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι συνέλαβαν τον Τατσουνόρι Μοτόκι την ώρα που δεχόταν «απόρρητες πληροφορίες για τη συνεργασία» μεταξύ της Μόσχας και μιας ασιατικής χώρας, «με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή».
Ο Ιάπωνας διπλωμάτης κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Ρωσία και έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Χιροκάζου Ματσούνο απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας και δήλωσε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για την μεταχείριση του Ιάπωνα διπλωμάτη, η οποία, σύμφωνα με τον Ματσούνο, παραβίασε τη Συνθήκη της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις.
Ο Ματσούνο κατήγγειλε ότι Ρώσοι πράκτορες «στη διάρκεια της κράτησής του έδεσαν τα μάτια και τα δύο χέρια του (Ιάπωνα) αξιωματούχου και του πίεσαν το κεφάλι στο έδαφος με τρόπο ώστε να μην μπορεί να κινείται, στη συνέχεια ανακρίθηκε με αυταρχικό τρόπο».
Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε «έντονα» για αυτές «τις απίστευτες ενέργειες».
Ο Ιάπωνας διπλωμάτης έχει πλέον αφεθεί ελεύθερος και θα αποχωρήσει από τη Ρωσία ως την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο Μοτόκι ήθελε να οργανώσει συναντήσεις μεταξύ πηγών και στη συνέχεια να τις πληρώσει προκειμένου να αποκομίσει πληροφορίες «για τη συνεργασία» μεταξύ της Μόσχας «και μίας χώρας της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού».
Βάσει της ίδιας πηγής, ο Ιάπωνας διπλωμάτης προσπάθησε επίσης να συγκεντρώσει απόρρητες πληροφορίες για «τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομική κατάσταση» στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ.
Σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία απαγόρευσε στις αρχές Μαΐου την είσοδο στο έδαφός της σε περισσότερους από 60 Ιάπωνες αξιωματούχους, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.
Οι ρωσοϊαπωνικές σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο όταν η Ιαπωνία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από το 2003, ότι οι Κουρίλες νήσοι, στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους, «βρίσκονται υπό την παράνομη κατοχή» της Ρωσίας. Λόγω αυτής της εδαφικής διαφοράς οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
(AΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “5ο Santa SUP”: Άη Βασίληδες ανέβηκαν σε σανίδες και γέμισαν με χρώμα τον Θερμαϊκό
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Στάρμερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Λαμία – Αποχώρησαν οι αγρότες από τα διόδια Τραγάνας
- Ποιά ώρα να τρώμε βραδινό για να μην πάρουμε βάρος και να μην αυξηθεί το σάκχαρο
- Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν ένα ακόμη πλοίο κοντά στη Βενεζουέλα
- Αποκλεισμένη η διέλευση οχημάτων στα Πράσινα Φανάρια – Κλειστός για μεταφορές ο Προμαχώνας
- Χιλιάδες ντυμένοι με στολές…γιόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ, vid
- Σκωτία: Τι αποκάλυψε μυστηριώδης μαζική ταφή 3.000 ετών της Εποχής του Χαλκού
- ΕΛΑΣ: Εξιχνιάσθηκε ένοπλη ληστεία με λεία 180.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις
- Το θέμα που συντηρείται ακόμα – Οι κοινωνίες πρέπει να ανησυχούν;
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΕΣ
ΑΛΚΟΟΛ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ









