Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους Φιλίππους, με διευθύντρια της ανασκαφής την καθηγήτρια Ναταλία Πούλου και συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομότιμο καθηγητή Αριστοτέλη Μέντζο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Στην ανασκαφή έλαβαν μέρος 24 φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και την Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ.
#Ευρήματα της πανεπιστημιακής ανασκαφής #Φιλίππων 2022 από το @Auth_University
— Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (@cultureGR) September 19, 2022
Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), υπερφυσικού μεγέθους που εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα.
➡https://t.co/xCa3z26NoV#MinCultureGR #Philippi #Hercules pic.twitter.com/i3q0sqOoE7
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, αυτή τη χρονιά η ανασκαφή συνεχίστηκε στην ανατολική πλευρά μιας από τις κυριότερες οδούς της πόλης, η οποία στο σημείο αυτό συναντά έναν άλλο κύριο άξονα που διέρχεται βορειότερα. Το σημείο σύγκλισης των δύο οδών διαμορφώνεται με διεύρυνση (μία πλατεία) στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα, πιθανώς κρήνη. Το οικοδόμημα έφερε ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, θραύσματα του οποίου αποκαλύφθηκαν.
Τον διάκοσμό του συμπλήρωνε εντυπωσιακό άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αιώνας μΧ). Το άγαλμα, του οποίου το μέγεθος είναι μεγαλύτερο του φυσικού, εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα. Το ρόπαλο, που έχει βρεθεί σε θραύσματα και η λεοντή που κρέμεται από το αριστερό προτεταμένο χέρι πιστοποιούν την ταυτότητα του ήρωα.
Το συγκεκριμένο άγαλμα κοσμούσε ένα οικοδόμημα το οποίο, σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, χρονολογείται στον 8ο/9ο αιώνα μΧ. Γνωρίζουμε από τις πηγές αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτίρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο.
Το εύρημα αυτό καταδεικνύει τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι.
Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.
enikos/ pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει την Ιταλία: 40χρονος έσφαξε τη σύντροφό του με μαχαίρι και αυτοκτόνησε
- Επιδόματα-Ενισχύσεις: Τι πληρώνεται μέχρι τα Χριστούγεννα
- Το βίντεο που “έλιωσε” καρδιές: Διέσωσε 2 κύκνους από παγωμένη λίμνη – Δείτε μετά τι έγινε
- Μαίνονται τα αγροτικά μπλόκα και στην Ήπειρο
- Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθεροι 130 από τους μαθητές καθολικού σχολείου που απήχθησαν τον Νοέμβριο
- Ισπανία: Βαριά ήττα για τους σοσιαλιστές σε περιφερειακές εκλογές – Άνοδος της Δεξιάς
- Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Στερεάς Ελλάδας και Βοιωτίας
- Σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Tο Starbase του Μασκ στόλισε πυραύλους και έκανε…χριστουγεννιάτικη παρέλαση, vid
- ΗΠΑ-Σκάνδαλο: Ο μεγάλος «βραχνάς» του Τραμπ αυτές τις μέρες έχει ονοματεπώνυμο
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΓΙΟΡΤΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΕΣ









