Έγγραφο το οποίο αναφέρεται λεπτομερειακά στην άμυνα ξένης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων, βρέθηκε κατά την έρευνα του FBI τον περασμένο μήνα στο σπίτι του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ανέφερε χθες Τρίτη ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές ενήμερες για το ζήτημα, δεν αποκαλύπτει για ποια χώρα πρόκειται, ούτε αν είναι σύμμαχος ή αντίπαλος των ΗΠΑ.
«Έγγραφο που αναφέρεται στις ένοπλες δυνάμεις ξένης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων» βρέθηκε ανάμεσα στα δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που κατασχέθηκαν στην έρευνα των ομοσπονδιακών αστυνομικών στην έπαυλη του πρώην προέδρου, κατά την Πόουστ.
Εκπρόσωποι του κ. Τραμπ και εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν απάντησαν όταν τους ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Την 8η Αυγούστου, όταν οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έκαναν τη θεαματική επιχείρηση στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ, ανέκτησαν κούτες με πάνω από 11.000 κυβερνητικά έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων εμπιστευτικών, απόρρητων και άκρων απόρρητων υλικών, που ο Ρεπουμπλικάνος δεν είχε παραδώσει στην προεδρία αφού εγκατέλειψε την εξουσία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που είχε δεχθεί προς αυτό.
Ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν στην αστυνομική επιχείρηση είναι 18 με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», 50 με διαβάθμιση «απόρρητο» και 31 με διαβάθμιση «εμπιστευτικό». Ανάμεσά τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι κάποια με τέτοια διαβάθμιση ασφαλείας που ακόμη και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν δεν έχουν δικαίωμα να τα προσπελάσουν: απαιτείται ειδική εξουσιοδότηση γι’ αυτό, όχι απλώς άδεια χειρισμού απορρήτων.
Μερικές ημέρες μετά την έρευνα, η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας αναζητούσε έγγραφα που συνδέονταν με τα πυρηνικά όπλα.
Μετά την αστυνομική επιχείρηση άνευ προηγουμένου σε σπίτι πρώην προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ, που φλερτάρει ολοένα πιο ανοικτά με την ιδέα να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2024, εξεμάνη για την «παράνομη και αντισυνταγματική» ενέργεια του FBI και υποστήριξε πως βρίσκεται στο στόχαστρο για πολιτικούς λόγους.
Προχθές Δευτέρα, μια δικαστικός ενέκρινε αίτημα του κ. Τραμπ να ονομαστεί ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας προκειμένου να εξετάσει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν την 8η Αυγούστου. Η απόφαση αυτή εμποδίζει, προσωρινά τουλάχιστον, τους ομοσπονδιακούς ερευνητές να τα αξιοποιήσουν στο πλαίσιο ποινικής έρευνας.
amna/pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σοκ στις ΗΠΑ: 19χρονη έπεσε και σκοτώθηκε ενώ εξερευνούσε το “Εργαστήριο Hawkins” του Stranger Things
- Θεσσαλονίκη: Άνοιξε προσωρινά το ρεύμα προς Αθήνα στο μπλόκο των Μαλγάρων
- Μπλόκα αγροτών: Μετ΄ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα
- Οι «θολωμένοι» χάρτες της Ουκρανίας που έγιναν viral σε στρατιωτική ενημέρωση του Πούτιν, vid
- H Μπριζίτ Μπαρντό είχε ερμηνεύσει τραγούδια του Γιάννη Σπανού, vid
- Στολισμένο… αυτοκίνητο εθεάθη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, vid
- Εκτεταμένες αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας
- Βίντεο -σοκ από Τουρκία: Κυνήγησε τη γυναίκα του μέσα στο νοσοκομείο και την πυροβόλησε!
- Β. Κικίλιας: «Διαχρονικός μοχλός ανάπτυξης η ναυτιλία»
- Παύλος Μαρινάκης για αγρότες: «Ο ειλικρινής διάλογος – και μόνο αυτός – θα φέρει τις λύσεις»









