Νέο ρεκόρ στην πληρωμή συντάξεων πέτυχε τον Αύγουστο ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», που δείχνουν ότι καταβλήθηκαν πάνω από 33.400 νέες συντάξεις, συνολικού κόστους 18,7 εκατ. ευρώ (μηνιαία δαπάνη). Επιπροσθέτως, βέβαια, ο ΕΦΚΑ κατέβαλε 153,2 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά γι’ αυτές τις συντάξεις, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για αιτήσεις με βάθος αναμονής.
Στο σύνολο των συνταξιούχων, τα στοιχεία δείχνουν για έναν ακόμη μήνα ότι σχεδόν οι μισοί από τους συνταξιούχους λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ μεικτά. Αυτά είναι άλλωστε τα στοιχεία που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει και της οριστικής απόφασης για τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, ενόψει του δύσκολου χειμώνα αφενός και της οριστικής απόφασης για τις αυξήσεις στις συντάξεις αφετέρου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ηλιος», από τις συντάξεις που πληρώθηκαν τον Αύγουστο, ήτοι 33.443, οι περισσότερες, 20.674, ήταν γήρατος, οι 7.698 θανάτου, 3.674 αναπηρίας και 1.397 λοιπές.
Οι 22.229 προήλθαν από τον ΕΦΚΑ, άρα αφορούσαν συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Αλλες 2.757 ήταν συντάξεις του Δημοσίου, ενώ καταγράφηκαν και 6.755 επικουρικές συντάξεις, καθώς και 1.399 μερίσματα.
Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους συνταξιούχους, και συγκεκριμένα 1.108.843 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.465.975, που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 45%, λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μεικτές αποδοχές (658 ευρώ καθαρά). Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 910.620 άτομα, ποσοστό 37%, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις, έλαβαν κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ μεικτά (564 ευρώ καθαρά), ενώ το 26,6% των συνταξιούχων, δηλαδή ένας στους τέσσερις (657.619 άτομα), εισέπραξε ως κύρια σύνταξη ποσό έως 500 ευρώ μεικτά (470 ευρώ καθαρά).
Οι υψηλότερες συντάξεις, και συγκεκριμένα 1.095,7 ευρώ μεικτά, χορηγήθηκαν σε 270.579 συνταξιούχους ηλικίας από 61 έως 65 ετών, που αντιστοιχούν στο 11% του συνόλου. Η πλειονότητα των συνταξιούχων βέβαια προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 71-75 ετών και συγκεκριμένα 460.888 άτομα ή 18,7% του συνόλου που λαμβάνουν κατά μέσον όρο 1.030,21 ευρώ μεικτά.
newsbomb/ eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τροχαίο ατύχημα στα Χανιά: Χωρίς τις αισθήσεις του ο οδηγός – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Πρόεδρος ΕΕΘ: «Οι μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν αφήνουν ούτε μισό σεντ στην ελληνική οικονομία»
- Κινέζος Άγιος Βασίλης: “Mεταμόρφωσαν” διοικητή της δυναστείας Τσινγκ σε Άγιο Βασίλη
- Το Ιράν εκτέλεσε άνδρα που καταδίκασε για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ
- Μανιταρο-προορισμός φιλοδοξεί να γίνει η Αρναία Χαλκιδικής, με μανιταροσαφάρι και συνταγές με τρούφα
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων
- Ακόμα ένας λόγος που τα πατίνια στις πόλεις μπορεί να αποδειχθούν αρκετά επικίνδυνα, vid
- Το βήμα που αν το τολμήσει το ΝΑΤΟ θα επιφέρει λαίλαπα! Ξεκάθαρος ο Πούτιν
- Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων
- Τα κουκλάκια Labubu «μετακομίζουν»…στο Χόλιγουντ!









